Térdprotézis beültetés egyedi sablonnal

A porckopás bármelyik ízületünkben előfordulhat, de leggyakrabban a térdben, csípőben, kezekben, lábfejben, a váll ízületeiben észlelhető, hiszen ezeket éri a leggyakoribb és legnagyobb terhelés. Mivel az elkopott porcréteget nem lehet pótolni, idővel sajnos protézis beültetésére van szükség. A csípő- és térdízületi protézis műtétek száma évente megközelíti a 20 ezret Magyarországon.

A térdprotézis műtét időpontja a leglényegesebb

Fontos, hogy a panaszok megjelenése után mennyi idővel és milyen műtéti eljárással, illetve milyen protézissel történik az orvosi beavatkozás. Az Emineo Magánkórházban a  térdkopásos betegeknek, amennyiben a a konzervatív kezelésük eredménytelen volt, ízületi térdprotézis műtétet ajánlunk fel egyedi sablon alkalmazásával (PSI).

Intézményünkben pácienseink a térdprotézis műtét előtt egy teljes alsó végtag mágneses rezonancia vizsgálaton vesznek részt. Ennek segítségével a világvezető protézis gyártó cég egy egyedi sablont készít el, amelyet a beteg térdízületi csontjaira helyezve, a legkevesebb csontvesztességgel, a legpontosabb síkok meghatározásával történik a protézis csontos felszínének kialakítása.

Mindez azért jó a páciensnek, mert rövidebb ideig tart a térdprotézis műtét, kisebb a csontveszteség, alacsonyabb a szövődmény kialakulásának veszélye és gyorsabb a rehabilitáció. A térdprotézis műtét után néhány órával a beteg saját lábán ki tud menni a mellékhelységbe. Mivel nincs ízületi becsövezés sem, éppen ezért nincs nagy vérveszteség és a fájdalom is kisebb. A páciens 2-3 nap után hazamehet magánkórházunkból és folytathatja a rehabilitációt, de már saját otthonában.