Sebészet

ÁLTALÁNOS SEBÉSZET

Mivel foglalkozik az általános sebészet?

Az általános sebészet egy széles körű spektrumot felülő terület, amelyben tokától bokáig végzünk műtéti beavatkozásokat. Az Emineo Magánkórházban viszont ennek a széles spektrumnak jelenleg csak egy szűkített területét operáljuk. Ez a szakterület a szervezet veleszületett vagy szerzett jó-, néha rosszindulatú betegségeivel foglalkozik. Az alábbiakban nevesítjük azokat a betegségcsoportokat, amelyek magánintézményünkben elérhetőek.

Milyen betegségek vagy panaszok tartoznak ide?

Epehólyag eltávolítás

A lakosság 8-10 százalékát érinti az epehólyag-kövesség, amely miatt az epehólyag eltávolítására van szükség. Az epehólyag-kövesség akár évekig is fennállhat tünetmentesen, azonban a következő veszélyeket rejti magában: görcsöket, hasi puffadást, emésztési nehezítettséget, teltségérzést okozhat. Emellett súlyosabb esetben epehólyag elzáródás, epehólyag gyulladás, epeúti elzáródás, sárgaság, hasnyálmirigy gyulladás következhet be. Az évtizedekig meglévő epekövesség esetén az epehólyag daganatos elváltozása is valós veszély.

Lágyéksérv

A lágyéksérv az izmos hasfal valamely pontjának veleszületett vagy szerzett, folytonossági hiánya, amelyen át a hashártya, mint egy zsák előboltosul (sérvtömlő). A sérvtömlő előrehaladott esetben férfiak esetében a herezacskóban, nőknél a nagyajkakban is megjelenhet. Ebbe a zsákba különböző zsigeri szervek juthatnak, amelyek az eredeti helyzetükbe visszajuthatnak, egyes esetekben azonban nem jutnak vissza a hasüregbe, amely oka lehet kitapadás, illetve a sérvtartalom kizáródása is.

Sérvkizáródás esetén a sérvtartalom vérellátása zavart szenvedhet, a szövetek elhalhatnak, szerv-átfúródás, illetve fertőzéses, gyulladásos állapotok alakulhatnak ki. A kizáródott szerv valamely bélszakaszán bélelzáródás tünetei alakulhatnak ki. Ez az állapot a legtöbb esetben sürgős műtétet igényel, amely során szükségessé válhat a károsodott szervek részleges eltávolítása is.  A sérvet véglegesen csak sebészi módszerrel lehet gyógyítani, a technika fejlődése azonban lehetővé teszi, hogy a sérvműtétet „laparoszkópos” módszerrel végezzük el. Ebben az esetben néhány cm-es metszéseket ejtve vezetjük be a szükséges műszereket és videó rendszer segítségével végezzük el a beavatkozást, és ültetjük be a hasfalat erősítő, szintetikus hálót. A páciens a műtét másnapján már fizikai terhelés nélküli normál életét folytathatja.

Köldök- és hasfali sérv

A köldök- vagy hasfali sérv az izmos hasfal valamely pontjának veleszületett vagy szerzett hiánya, amelyen át a hashártya, mint egy zsák előboltosul (sérvtömlő). Ebbe a zsákba különböző zsigeri szervek juthatnak (sérvtartalom), amelyek az eredeti helyzetükbe visszajuthatnak, de előfordul, hogy egyes esetekben azonban nem jutnak vissza a hasüregbe. Ezek oka lehet kitapadás, illetve a sérvtartalom kizáródása is. Sérvkizáródás esetén a sérvtartalom vérellátása zavart szenvedhet, a szövetek elhalhatnak, szerv-átfúródás, illetve fertőzéses, gyulladásos állapotok alakulhatnak ki. A kizáródott szerv valamely bélszakaszán bélelzáródás tünetei alakulhatnak ki. Ez az állapot a legtöbb esetben sürgős műtétet igényel, amely során szükségessé válhat a károsodott szervek részleges eltávolítása is.  A sérvet véglegesen csak sebészi módszerrel lehet gyógyítani, a technika fejlődése azonban lehetővé teszi, hogy a hasfali sérvműtétet bizonyos esetekben „laparoszkópos” módszerrel végezzük el. Ebben az esetben néhány cm-es metszéseket ejtve vezetjük be a szükséges műszereket és videó rendszer segítségével végezzük el a beavatkozás többségében hálót ültetünk a hasfal rétegei közé. Egyes esetekben technikailag indokolt és jobb megoldás a nyitott műtéti technika.

Bőrelváltozás, bőrfüggelés eltávolítása

Jóindulatú elváltozások esetén „megelőző”, vagy esztétikai okból, rosszindulatú elváltozás esetén a daganat terjedésének megakadályozása miatt tervezünk eltávolítást. Az Emineo Magánkórházban a bőrelváltozást a szakma szabályainak megfelelő biztonsági szegéllyel, helyi érzéstelenítésben távolítjuk el, majd néhány bőrvarrattal zárjuk a sebet.

Teljes, vagy részleges pajzsmirigy eltávolítás

A pajzsmirigy egy részének vagy egészének eltávolítását jóindulatú és rosszindulatú elváltozások egyaránt indokolhatják. A struma, vagy más néven golyva a pajzsmirigy jóindulatú göbös elváltozása, megnagyobbodása, amelyet okozhat jódhiány, pajzsmirigy alul- és túlműködés. Az elváltozás lehet tünetmentes, de gyakran légzési- és nyelési panaszokat okoz, továbbá a pajzsmirigy által termelt hormon, a thyroxin termelésének zavarait. A nyelési és légzési panaszok a mindennapi életet jelentősen korlátozhatják. A pajzsmirigy által termelt thyroxin nevű hormon nem megfelelő mennyisége okozhatja az alábbi tüneteket: szívdobogás-érzés, álmatlanság vagy kóros fáradtság, akaratlan fogyás vagy hízás, izzadás, hőháztartás zavarai. A tervezett műtét oka lehet a pajzsmirigy rosszindulatú daganata is.

Normál laborparaméterekkel járó – jódhiányos – golyva esetén a kezelés első lépcsője a jód pótlása. Alternatív kezelési lehetőség a pajzsmirigy hormon szájon keresztüli gyógyszeres bevitele. Helyi tüneteket okozó, jódra, illetve pajzsmirigy hormonra nem reagáló, esetleg daganatos elváltozást mutató golyva esetében műtét szükséges. A rosszindulatú pajzsmirigy daganatok műtéti kezelése után szükség lehet kiegészítő radiojód kezelésre is. A pajzsmirigy műtét gyógyulási eredménye nagyon jó, kicsi a műtéti kockázat, nem változtatja meg az operált aktivitását, munkaképességét.

Mi történik a személyes konzultáción?

Az Emineo Magánkórház sebésze tájékoztatja a pácienst a műtét menetéről, illetve, hogy mire van szükség az operációt megelőzően. Szükséges aneszteziológussal is egyeztetni az altatásról és érzéstelenítésről.

Lehetséges kezelési gyógymódok, avagy:

Mit kell tudni a laparoszkópiás műtétekről?

A technika fejlődése lehetővé tette, hogy a hasi sebészeti beavatkozások jelentős részét „laparoszkópos” módszerrel operáljuk, néhány cm-es metszéseket ejtve a hason. Ezzel a módszerrel kisebb a műtéti megterhelés, rövidebb a kórházi tartózkodás és a gyógyulási időszak, kevesebb fájdalommal és esztétikusabb sebgyógyulással jár együtt. A műtét után, ideális esetben egy nappal a páciens elhagyhatja magánintézményünket. A műtét előtti teljes aktivitás visszatérése általában két hét múlva várható. Mindezeket természetesen kísérőbetegségek megléte, az esetleges szövődmények, a beteg állapota és munkaköre befolyásolhatják.

 

Szakorvosaink, munkatársaink:

Dr. Kovács János Balázs

Rendelési időpontok:
Kedd: 16:00 – 19:00 óráig

Dr. Balika Zoltán

Rendelési időpontok:
Szerda: 14:00 – 17:00 óráig

Dr. Lukász Péter

Rendelési időpontok:
Hétfő: 16:00 – 19:00 óráig

Dr. Papp Marcell

Rendelési időpontok:
Csütörtök: 16:00 – 19:00 óráig

Áraink:

  • Vizitdíj első alkalommal : 25.000 Ft-tól
  • Vizitdíj kontroll vizsgálat esetén: 14.000 Ft-tól