Merev öregujj – Hallus Rigidus

Gyakori lábsebészeti beavatkozás a merev öregujj, vagy Hallus Rigidus korrekciós műtétje. Ilyenkor a páciens nem tudja rendesen mozgatni a nagylábujját, gyakran érez fájdalmat, a járás nehézkessé válik. A merev öregujj, vagy Hallus Rigidus esetén a nagylábujj mozgás-beszűkülése vehető észre, tapintásakor pedig csontkinövések észlelhetők.

Kialakulásban nagy szerepet játszanak örökletes tényezők, de előfordulhat, törés, vagy egyéb sérülés következményeként is. Többnyire mindkét oldalon jelentkezik a panasz.

Konzervatív kezelés során a leghatékonyabb megoldás a rendszeres gyógytorna és időszakos gyulladáscsökkentő fizikoterápiás kezelés lehet.

Ennek a lábdeformitásnak különböző súlyossági foka van. Ehhez igazodva, a pácienssel egyeztetve határozzuk meg a lábsebészeti műtét típusát. A cél az, hogy a merev ízület a műtétet követően jól mozogjon.

Magánkórházunkban egy alapos fizikális kivizsgálás és speciális terheléses lábröntgenfelvétel alapján döntünk a műtéti megoldásról.

A gyógyulási időszak, egyéntől és az állapot súlyosságától függően 6-12 hét lehet. Az egyénre szabott gyógytornát azonban a műtétet követő második héttől kezdve a teljes rehabilitáció alatt rendszeresen végezzük.