Lúdtalp

Az egyik leggyakoribb lábbetegség, amely lényege, hogy a láb boltozatos rendszere megsüllyed. Krónikus gyulladásokat, ín-, izombetegségeket, erős fájdalmat okozhat a lúdtalp, amely miatt nagyon sokan szenvednek, de a többség már csak akkor megy el orvoshoz, amikor jelentős, rendszeresen visszatérő fájdalmai vannak.

Kialakulásának számos oka lehet. Legnagyobb százalékban örökletes tényezőről beszélhetünk, de több olyan rizikófaktor is előidézheti, amelyet el lehetne kerülni némi odafigyeléssel. Helytelen, vagy túlterhelés, túlsúly, extrém lábbeli viselése is hozzájárulhat a lúdtalp kialakulásához. Ennél az elváltozásnál a lábboltozatot fenntartó kis lábizmok fáradnak el és helytelen terhelés alakul ki.

Jól látható tünetei vannak: nyugalmi állapotban befelé fordul a boka, ellaposodik a belső hosszboltozat. Az egyik legfontosabb teendő a megelőzés. A lábizmok megerősítése, az egyenetlen talajon való járás. Lúdtalpas gyerekeknek 12 év alatt nem javaslunk rutinszerűen lúdtalpbetétet, sokkal fontosabb a rendszeres gyógytorna a talpizmok megerősítése érdekében.  Súlyos deformitások esetében 9-11 éves kor között a műtét jelentheti a megoldást, amely során egy csavar behelyezésével korrigáljuk a lábboltozatot. 12 éves kor felett, illetve felnőtt korban javasoljuk az egyedi talpbetétet, hogy a kevésbé használt izmokat munkára ösztönözzük.