Lábsebészet

 

nőilabfej

Lábsebészet

A mindennapok legtöbbet igénybe vett testrésze a láb, ezért sem mindegy, milyen talajon, cipőben, terheléssel, esetleg súlyfelesleggel cipeljük egész testünk. Hosszabb távon ezek mind hozzájárulhatnak ortopédiai problémákhoz, elváltozásokhoz, fájdalmakhoz. Nemcsak a lábfej alakja, hanem biomechanikája is megváltozhat. Ez nem elsősorban esztétikai, sokkal inkább fizikai és egészségügyi kérdés, amelyre idővel – a panaszok erősödésével -, csak a műtét lehet megoldás. A legtöbb ilyen esetben ugyanis már nem segítenek a talpbetétek, a gyógytorna, a fizikoterápia sem.

Az előláb-deformitások között több fajtát különböztetünk meg, ezek felismerését lábsebészeti rendelésen lehet megtenni. A szakorvos fizikális vizsgálat mellett terheléses röntgenvizsgálattal egyértelműsíti a diagnózist.

Műtétek

Dr. Börzsei-Knoll Veronika Emineo Egészségügyi és Baleseti KözpontDr. Börzsei-Knoll Veronika lábsebész vezetésével komplex mozgásszervi szűrővizsgálatra, illetve lábsebészeti konzíliumra várjuk azokat, akiknek előláb-deformitások, vagy más jellegű panaszok miatt fáj minden mozdulat.

Dr. Börzsei-Knoll Veronika 10 éve foglalkozik mozgásszervi betegségek, elsősorban boka- és lábbetegségek gyógyításával. A különböző bokasérüléseket modern kezelési és rehabilitációs elv alapján gyógyítja. A bütyök és más elváltozások kezelésében a Német Lábsebészeti Társaság protokollja szerint gyógyít, amelyhez speciális implantátumokat használ, ezzel is meggyorsítva a gyógyulás időszakát. Nemzetközi konferenciákon oktatja is a modern lábsebészeti technikákat.

 Lúdtalp

KrLudtalpónikus gyulladásokat, ín-, izombetegségeket, erős fájdalmat okozhat a lúdtalp, amely miatt nagyon sokan szenvednek, de a többség már csak akkor megy el orvoshoz, amikor jelentős, rendszeresen visszatérő fájdalmai vannak.

Kialakulásának számos oka lehet. Legnagyobb százalékban örökletes tényezőről beszélhetünk, de több olyan rizikófaktor is előidézheti, amelyet el lehetne kerülni némi odafigyeléssel. Helytelen, vagy túlterhelés, túlsúly, extrém lábbeli viselése is hozzájárulhat a lúdtalp kialakulásához. Ennél a panasznál a lábboltozatot fenntartó kis lábizmok fáradnak el és a terhelés a szalagokra, illetve a csontokra irányul.

Jól látható tünetei vannak: nyugalmi állapotban befelé fordul a boka, vagy nem a megszokott, normális helyzetben áll. Az ilyen típusú boltozati deformitásnál bizonyos izomcsoportok túlműködnek, megnyúlhatnak, míg más izomcsoportok zsugorodhatnak, ezáltal megbomlik az izomegyensúly. Ezt kell mihamarabb megállítani, hogy elkerülhetőek legyenek a krónikus gyulladások, vagy az esetleges ín-, izomsérülések, szakadások.

Gyógytornász által vezetett, rendszeres, speciális lúdtalp-gyógytornával eredményt lehet elérni. Külsőleg nem lesz feltétlenül nagy a változás, de az izmok megtanulják a helyes működést, visszaáll az eredeti rugalmasságuk, így az állás, a járás, egyéb mozgásforma harmonikussá válik, a fájdalom pedig megszűnik. Az ilyen alkalmak során a lúdtalp mellett bokasüllyedésre, térd- és bokaproblémákra, de akár a gerinc rendellenességeire is fény derülhet.

A torna mellett felnőtt korban kiegészítő kezelésnek ajánlják az egyedi cipőbetétet. Egy számítógép analizálja a talpat, az azon lévő nyomáseloszlást, és ezáltal készül el az egyedi, saját talphoz idomuló cipőbetét. Ez a vékony egészségügyi eszköz a súlypontot korrigálja, ezáltal a korábban nem működő izmok is aktív munkára kényszerülnek. A legtöbb esetben ez a kombinált kezelés, vagyis a rendszeres cipőbetét viselése és egy speciális lúdtalptorna a megoldás a panaszokra.

Bütyök

Az egyes ujjon kialakuló csontkinövést nevezzük bütyöknek, amely gyakori kísérő tünete az égő, éles, talpban észlelhető fájdalom. Leginkább járás, nagyobb terhelés, illetve magas sarkú, vagy egyéb, speciális cipő viselésekor, esetleg örökletes tényezők miatt jelentkezik. Lehetőség van a fájdalmak enyhítésére egyedi, speciális rezgéselnyelő anyagokból készített cipőbetét viselésével, de az előláb-deformitás megszüntetése csak műtéti úton lehetséges. Évtizedekkel ezelőtt ezt még csak nagyon fájdalmas, és idővel kiújuló módszerrel tudták orvosolni, a modern lábsebészeti eljárásoknak köszönhetően azonban ma már végleges megoldás létezik a bütyök eltávolítására.

A műtét egynapos sebészeti beavatkozás során elvégezhető, a beteg már másnap elhagyhatja a kórházat, de utána 2-3 hónapig gyógytornára kell járnia. A rehabilitáció ugyan hosszadalmas, de korszerű implantátumokkal a műtét utáni gipszrögzítés elhagyható, és egy speciális sarokterheléses kezelőcipőben a lábadozás kényelmesebbé tehető.

 Kalapácsujj

Ez az előláb-deformitás többnyire a kettes ujjon alakul ki, de nem ritka a hármas, négyes, vagy ötös ujjon sem. Előidézheti talpsüllyedés, baleset, fejlődési rendellenesség, vagy nem megfelelő cipő viselése is. Az operáció során egyénre szabottan döntik el, milyen megoldás szerint végzik el a beavatkozást, amelyet helyi érzéstelenítésben végeznek el. A rehabilitáció során 2-4 hétig speciális rögzítéssel már óvatosan terhelhető a láb, nagyobb terhelésnek kb. 6 hét elteltével tehető ki.

Szakorvosaink, munkatársaink:

 

 Dr. Börzsei-Knoll Veronika

Rendelési időpontok:
Hétfő: 08:00 – 10:00 óráig
Szerda: 08:00 – 11:00 óráig
Péntek: 08:30 – 11:00 óráig

Árak:

  • Vizitdíj első alkalommal: 22.000 Ft-tól
  • Vizitdíj kontroll vizsgálat esetén: 12.000 Ft-tól
  • Injectio beadás: 10.000 Ft-tól
  • Lelet értékelés: 12.000 Ft-tól