Külboka instabilitás

Sportolás, fizikai aktivitás során az egyik leggyakoribb sérülés a bokaízület rándulása, amely súlyosabb esetben szalagszakadással is járhat. A boka kifordulása miatt előfordulhat rándulás, húzódás, de a szalag részleges-, vagy teljes szakadása is. A külboka-szalagok sokkal gyakrabban sérülnek meg, mint a belboka-szalagok.

Kisebb panaszokkal is tanácsos ortopéd szakorvoshoz, vagy lábsebészhez fordulni, hiszen egy nem diagnosztizált panasz később súlyosabb mozgásszervi problémákat, instabilitást, ízületi kopást is előidézhet.

A rándulás néhány nap alatt meggyógyul, elég a pihentetés, jegelés, fáslizás. Bokaficam, bokaszalag sérülés esetén már szükséges alaposabb ortopédiai kivizsgálás. Bokaszalag részleges, vagy teljes szakadás esetén a boka nagyon gyorsan akár a kétszeresére is dagadhat, a páciens nehezen tudja terhelni sérült lábát.

Az Emineo Magánkórházban ­- a sérülés mértékétől függően – 2-4 hetes bokarögzítéssel kezeljük. Ezt követően az egyénre szabott gyógytorna már a rögzítés alatt megkezdődik, majd addig tart, míg a szalagok hegesedése meg nem történik, a boka stabillá nem válik, illetve az elgyengült izmok meg nem erősödnek.

Krónikus, többször visszatérő külboka ficamok esetén végső megoldást a lábsebészeti műtét jelenti. Az operáció során stabilizáljuk a külboka-szalagrendszert, majd négyhetes bokarögzítés, valamint 2-3 hónapig tartó egyénre szabott gyógytorna kezelés szükséges.