Keresztszalagpótlás

Egyénre szabott elülső keresztszalag pótlás programja

A térd az egyik legsérülékenyebb testrészünk, nagy terhet visz és bonyolult mozgást végez, különösen nagy igénybe vételnek van kitéve úgynevezett rotációs sportok közben. A labdarúgás, a kosárlabda, a kézilabda, a squash, a síelés és a tenisz is olyan mozgásforma, amely során gyakoriak a térdsérülések. Leggyakrabban a meniszkuszsérülés, majd az elülső keresztszalag-szakadás az, amely orvosi beavatkozást igényel, nem mindegy azonban, milyen módszerrel operálják meg ezeket a károsodásokat.

Az Emineo Magánkórházban – Dr. Knoll Zsolt Ph.D., az ország egyik elismert térdspecialistájának vezetésével – az egyénre szabott keresztszalag pótlást javasoljuk. Ezek száma egyre növekszik világszerte, magánkórházunkban is tapasztaljuk ezt a tendenciát. Ráadásul egyre fiatalabb és egyre idősebb aktív betegek jelentkeznek térdízületi instabilitással. Másra van azonban szüksége egy tizenéves focistának, másra egy kézilabdázónak, de mást igényel egy élsportoló is, ugyanakkor eltérő a sportigénye a negyvenes hölgynek, aki a sípályán sérül meg, akárcsak annak a hatvanas éveiben járó aktív embernek, aki naponta sportol. Ezek a változatos igények vezettek oda, hogy megalkossuk az egyénre szabott keresztszalag gyógyítás stratégiáját az Emineo Magánkórház térdsebészeti beavatkozásainak terén.

A keresztszalag pótlására többfajta műtét létezik, a legújabb a kétköteges, úgynevezett double-boundle technika. Ebben az esetben az elülső keresztszalagot nem egy kötegként kezelik, hanem két kötegként pótolják azt. Dr. Knoll Zsolt Ph.D., az Emineo Magánkórház egyik vezetője, alapítója Magyarországon az elsők között alkalmazta ezt a fajta szalagpótlást és már több száz sikeres műtétet hajtott végre.

Az operáció során a térdízületben az elülső keresztszalag eredésénél és tapadásánál, célzott furatok segítségével – az anatómiai elvek alapján – fúrjuk át a combcsontot, illetve a lábszárcsontot és ezeken keresztül áthúzzuk a térdet tartó inakat. Dr. Knoll Zsolt Ph.D. Magyarországon az elsők között alkalmazta ezt a fajta szalagpótlást és már több száz sikeres műtétet hajtott végre.

Az egyénre szabottság abban jelentkezik, hogy melyik ínnal és milyen rehabilitációs programmal történik a gyógyítás további lépése. Az egycsatornás és double-bundle technikát az alapján választjuk ki, hogy milyen vastag az ín, amellyel pótolni szeretnénk. Sok mindentől függ azonban, hogy milyen ínat alkalmazunk a keresztszalag pótláshoz. Függ a beteg nemétől, a sportaktivitás típusától, az esetleges térdkalács betegségtől és a páciens korától. Az Emineo Magánkórházban azért hiszünk ebben a műtéti eljárásban, mert az érintett számára legalkalmasabb műtéti típust tudjuk alkalmazni, ehhez pedig a leginkább illeszkedő rehabilitációt párosítjuk, ezzel is meggyorsítva a lábadozási időszakot. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az egyénre szabott módszerrel az Emineo Magánkórház pácienseinek 92 százaléka térhetett vissza a sérülés előtti minőségű sportoláshoz.

Ezzel a modern anatómiai rekonstrukcióval olyan mértékben felgyorsul a rehabilitációs időszak, hogy a műtét után három héttel a páciensek már autót tudnak vezetni. Az egész eljárás összesen kb. két hét kiesést jelent a munkahelyről. A legnagyobb előnye pedig, hogy kórházban mindössze egy napot kell eltölteni!

 

Keresztszalag pótlás gyermekeknek

Magánkórházunkban elérhetővé vált olyan gyermekeken is a keresztszalag pótlás műtét, akiknél a növekedési zónák még nem zárultak le. Ezekben az esetekben saját ínnal, de a növekedési zónák megsértése nélkül történik a térdsebészeti beavatkozás. A műtétet azért javasoljuk gyermekek esetében is, mert gyakran a keresztszalag sérülését egyéb társ sérülések is követhetik a térdízület instabilitása miatt. Ezek a társas sérülések később a térdízület kopásának előfutárai lesznek.