Keresztszalag- műtét

Keresztszalag- műtét

Általában sportolás (focizás, síelés, kosárlabdázás, kézilabdázás) közben történő nagyobb erejű sérülések és csavarodó mozgások a térdet rögzítő szalagokat elszakíthatják. A leggyakoribb sérülés a combcsontot és a lábszárcsontot összekötő elülső keresztszalag szakadása. Az Emineo Egészségügyi Központban Dr. Knoll Zsolt Ph.D. (ortopéd-traumatológus, sportorvos, sportsebész) kezeli a térd, illetve váll és bokaízületi sérüléseket.

A keresztszalag pótlására többfajta műtét is létezik, a legújabb a kétköteges double-boundle technika. Ez a módszer az elülső keresztszalagot nem egy kötegként képzeli el, hanem 2 kötegként pótolja azt. Lényegében két furatot helyez a lábszárba, kettőt pedig a combcsontba, és áthúzza ezen a térdet tartó inakat.

Dr. Knoll Zsolt az elsők között alkalmazta Magyarországon a double-bundle kétköteges elülső keresztszalag pótlást. Azóta már több száz műtétet végzett el sikeresen.

Ezzel a modern anatómiai rekonstrukcióval olyan mértékben felgyorsul a rehabilitációs időszak, hogy a műtét után 3 héttel pácienseim már autót tudnak vezetni. Az egész eljárás összesen körülbelül 2 hét kiesést jelent a munkahelyről. A legnagyobb előnye pedig, hogy a kórházban mindössze 1 NAPOT kell eltölteni!”

 

Keresztszalag műtét

Dr. Knoll Zsolt – ACL double-bundle

Figyelem! Az alábbi videóban a technikát egy tényleges keresztszalag műtéten követheti végig!