Kalapácsujj műtét

A kalapácsujj egy előláb-deformitás, amely többnyire a kettes ujjon alakul ki, de nem ritka a hármas, négyes, vagy ötös ujjon sem. Az elnevezés onnan jön, hogy az ujj felfelé hajlik a középízületből kalapácsot formálva.  Talpsüllyedés, baleset, fejlődési rendellenesség, helytelen terhelés, nem megfelelő cipő viselése, speciális sportterhelés és örökletes hajlam is állhat a háttérben. Leggyakrabban bütyökdeformitással együtt jelenhet meg.

Már az első panaszok, fájdalmak, mozgás-beszűkülés jelentkezésekor érdemes ortopéd szakorvoshoz fordulni, hiszen a kisebb panaszokat könnyebb és egyszerűbb is kezelni. Ha már olyan mértékű az elváltozás, célszerű bevállalni a műtétet, hiszen a mindennapok zökkenőmentességét is visszakaphatja a beavatkozással. Ismét viselhet majd bármilyen cipőt és a fájdalmaknak is búcsút inthet.

Az Emineo Magánkórházban a Német Lábsebészeti Társaság protokollja szerint, a legminőségibb implantátumokkal és modern eljárásokkal műtjük a kalapácsujjat. Az operáció során a láb eredeti formáját állítjuk vissza. A műtét egynapos sebészet keretében elvégezhető, így a páciens aznap elhagyhatja magánkórházunkat. A rehabilitáció során négy hétig speciális rögzítéssel, kezelőcipővel terhelhető a láb, nagyobb terhelésnek azonban hat hét után tehető ki a lábfej. A gyógytorna – amely az Emineo Magánkórházban egyénre szabott – elengedhetetlen.