Gerincgyógyászati kezelés

A gerincgyógyításról, a gerinc-rekreációról, a fájdalomszindrómákról általában

Gyakori kérdések:

Miért vagyok, és, hogy ne legyek gerincbeteg, derékfájós, végtagfájdalommal vagy beállt nyakkal szenvedő?

Ki ne tapasztalt volna már életében két részbe hajlott derékkal szenvedőt, vagy kinek „kutyák marcangolják a lábát”, úgy vonszolja magát, miért?

A fájdalom felül tud írni ilyenkor mindent, de szívünk mélyén ott kétely: Kell-e a műtét, a szike, vagy van más megoldás?

Lassan húsz éve foglalkozom az ortopéd-traumatológián belül többségében gerincbetegekkel.  Ezen idő alatt a gerincgyógyászat nem csak a sebészeti technológia és implantátumfejlesztés terén, de a multidiszciplináris (sok, összetett) szaktudományok evolúciója terén is jelentős eredményeket ért el. Bár a konzervatív (nem műtétes) és műtéti irányok elválaszthatatlanok a közös gyógyításban, de a minimál invazív technikák megjelenésével (célzott blokád terápiától az egynapos „kulcslyuk” sebészetig) a modern és klasszikus konzervatív és minimál technikák élesen elkülönültek a hagyományos, kórházi befekvést igénylő sebészettől.

Ennek több oka is van. Az egyik az idő. A rohanó világban a legfontosabb az idő, a gyors és pontos diagnózis, és több alternatív megoldási lehetőség, megfelelő felvilágosítással, a beteg-orvos közös döntésével.

Az elkülönülés másik oka, maga a gerincbetegségek új, XXI. századi megközelítése, a „No Touch – Ne piszkálj bele!” innovációja. A gerincbetegségek nagy részét (közel 80 %-át) kitevő – a korral járó kopásos, degeneratív, (a köztudatban többnyire tévesen „csak” gerincsérves) megbetegedéseinek felfogása és gyógyítása, a tünetek és a fájdalom kialakulásának elmélete gyökeresen megváltozott.

A gerincbetegek ezen, nagyobb része a tudományban egyre jobban beleolvadt a régebben menedzser, vagy stressz-betegségek, majd később pszichoszomatikus betegségeknek nevezett betegségcsoportba. A bio-pszicho-szociális modell, az ergonómia, a szociális-munkahelyi tényezők, a célzott, egyénre szabott konzervatív terápia és rehabilitáció egyre nagyobb teret nyertek.

 A szakma ritkasága és a bizalmi viszony miatt a Gerincbetegek gyógyítása egy közös életút, a Beteg és az Orvos közös életútja. Ez a „Gerinc rekreációs Elmélet” alapja.

Az elmélet és a gyógyítás is összetett. A cél, hogy a beteg járó betegként, minimális beavatkozásokkal, a munkája és magánélete mellett gyógyuljon, a „betegségtudata” minél hamarabb megszűnjön. Ennek fontos gyógyítandó, megelőzendő pillére a „FÁJDALOM” hosszabbtávú megélése (kronicizálódás), mely az Evidencián Alapuló Orvoslásban (EBM) igazoltan az agyban rögzül egy idő után. Ennek kivezetése, a gerincbeteg tudat megszüntetése a „Rekreációs Program”.

 A „Gerincgyógyászat és a Fájdalomszindrómák – A Rekreációs Program” lényege:

 1. Pontos kivizsgálás: szakorvosi vizsgálat, további kivizsgálási javaslat, kiértékelés, és személyre szabott program és kontroll.
 2. Állapotnak megfelelő akut fájdalomcsökkentés, melynek része nemcsak a gerincbetegségek által okozott, de a tarkótól a talpig terjedő fájdalomszindrómák gyógyítása.
 3. Intim szféra (szemérem, nemi régiók, gát-végbél-farokcsont-keresztcsont-tompor táji), fájdalomszindrómáinak kivizsgálása, kezelése.
 4. Profi és amatőr sportolók fájdalomszindrómáinak kivizsgálása és kezelése.
 5. Célzott blokádsorozat-injekciók, analgetikus – szteroidos kombinációk (ideg, izom, ízületi, fascia, komplex gerinc és összetett régiókban is), tünetek függvényében (3 hetente 3 alkalommal, fél éves ismétléssel).
 6. Infúziós kezeléssorozat, melynek része lehet kombináltan nem szteroid gyulladáscsökkentők, szteroid gyulladáscsökkentők, izomlazítók, és fájdalomcsillapítók kombinált adása, tünetek függvényében (napi 1, 5-10 alkalommal, 3 havonta ismételhető).
 7. Gyógytornász általi állapotfelmérés és egyéni program kialakítása (gerinc, medence, core –izom stabilizáció, Schrott, sagittal balance, lordosis-kyphosis- korrekció, tartásjavító gyógytorna, McKenzie, manuál terápia, stretrching, neuromobilizáció) minimum 5-15 alkalom, heti 1-2 alkalommal.
 8. Fentiek kombinálása fizikoterápiával: hideg UH, TENS, diadinamik, iontoforézis, mágnes terápiával.
 9. Bénulások, izomgyengülés esetén szelektív ingeráram kezelés (neuroregeneráció).
 10. Sensolite kezelés (minimum 5 alkalom): a polarizált fényterápia ma már bizonyítottan a vértestek polarizálásával, a vér áramlását közelíti az ideális lineáris áramláshoz, ezzel a turbulens áramlás csökkenti, a vérkeringést javítja, optimalizálja, így nemcsak a sebgyógyulásra, de az egész szervezetre (szisztémásan) jó hatással van, a porckorongok minimalizált anyagcseréjét is javítja.
 11. Gerinckollégium: 5-6 fős beteg – munkacsoportok, 40 perces órák, 5 alkalom (heti 1 oktatás) témái:
  • Gerinc anatómia, ergonómia a mindennapi életben
  • A gyógytorna lényege és a gerinc összefüggései, fizio – fizikoterápia
  • Gerincpszichológia, a családi élet és a munka
  • A gerinc dietetikája, a sportok és az életmód, műtét utáni rehabilitáció
  • Coffee break, a megbeszélés egymás – páciensek között, a moderátor az oktató

Összefoglalva, gerinc-rekreációs csapatmunkánkból látható, hogy komplex, mátrixban működő, és folyamatosan bővülve követi az új kutatásokat, trendeket. Ezzel minden tudást megtartva, használva és tiszteletben tartva, de a kötöttségeket elhagyva a hagyományos gerincsebészettől, a „Betegközpontú Gyógyítás” a célunk.  / Szakmai vezető: Dr. Bors István /