EMG-vizsgálat

neurológia

EMG-vizsgálat

Rendelőnkben előjegyzés után elektromiográfiás(EMG, electromyographia) vizsgálatot végzünk. Az EMG elsősorban a mozgató idegsejt, érző és mozgató idegrostok, az idegizom áttevődés, valamint az izom vizsgálatára alkalmas, bár az EMG által kapható információ adott esetben lényegesen több is lehet.

Az EMG-vizsgálat alkalmával legtöbbször felületi elektródákat használunk, ez a beteg számára teljesen fájdalommentes eljárás. Szükség lehet azonban időnként tűelektródás vizsgálatra is, ez az eljárás csekély kellemetlenséget okozhat a betegnek. A vizsgálat egy speciális EMG -készülékkel, az úgynevezett elektromiográffal történik, amely egy modern, számítógép alapú berendezés speciális, sok laboratóriumban hozzá sem férhető szoftverekkel.

Az EMG az egyik legfontosabb vizsgáló eszköz a környéki idegek és izmok betegségének megállapítására, a legkülönbözőbb eredetű bénulások vizsgálatára. Kizárólagos eszköze az ún. alagút szindrómák diagnosztizálásának, de az EMG nélkülözhetetlen a legkülönbözőbb eredetű (anyagcsere, cukor- és alkohol betegségek, mérgező anyagok okozta stb.) perifériás idegbántalmak kórismézéséhez csakúgy, mint az izombetegségek, kóros fáradékonyság megállapításához is.

Az EMG- vizsgálat után betegeink orvosi szakvéleményt, leletet kapnak, amely a szöveges részen, szakvéleményen kívül tartalmazza az EMG- vizsgálat folyamán nyert görbéket és számszerű adatokat is. Így a később elvégzett kontrollvizsgálat után objektív összehasonlítás lehetséges a korábbi eredménnyel, azaz az állapotváltozás tényszerűen megállapítható.

Szakorvosaink, munkatársaink:

 

Dr. Sólyom András

 

Áraink:

  • EMG/ENG- vizsgálat: 30.000 Ft-tól