Elülső / izomeltolásos / csípőprotézis

Budapesten elsőként alkalmazzuk az elülső / izomeltolásos/ feltárási technikát. Ezek a betegek a műtétet követő 6-8 órával saját lábukon járnak!! Ezek a betegeink akár 24 órával a műtétet követően otthonukba távozhatnak. Videó ízelítő a műtét után 4 órával !!!!

Amennyiben a beteg alkata alkalmassá teszi, ezt a módszert választjuk. Minden esetben törekszünk a ragasztás nélküli- cement nélküli protézis beültetéshez. A várható kilazulás 15-20 év. Oldalsó eltárásnál sem alkalmazunk kifolyócsövet. A műtétet követően olyan érzéstelenítési és fájdalomcsillapítási eljárást alkalmazunk, hogy erre nincs szükség. Betegeinknek a műtét estélyén nagyon ritkán kell fájdalomcsillapítót adni. /specialistánk: Dr Janositz Gábor/

Izomátvágás nélkül végzett csípőprotézis beültetés:

Az anterior vagy elülső feltárás reneszánszát éli az elmúlt években. Egyre több európai és USA centrum alkalmazza a módszert a hagyományos feltárások helyett. Ennek oka a beteg számára kisebb műtéti megterhelés, a kevesebb műtét utáni fájdalom és a sokkal gyorsabb műtét utáni rehabilitáció.

Az első ilyen műtétet 1947-ben Franciaországban Robert Judet végezte – akkor még kezdetleges akril fejnyak-protézist beültetve. A módszer évtizedekig háttérbe szorult, azonban az elmúlt két évtizedben a protézisek alakjának és beültető műszereinek átalakulásával ismételten előtérbe került. Lényeges, hogy ezen módszer alkalmazásánál a csípőízületet körülvevő izomzat teljes egészében megmarad, az ízület megközelítése az izomhasak eltartásával, nem pedig átvágásával lehetséges. Ez azért lényeges, mivel így az új csípőízület a műtét pillanatától jóval stabilabb, nincs az izomzat leválasztásból vagy átvágásból eredő átmeneti funkciókiesés, mely így sokkal gyorsabb gyógyulási idővel járhat a műtétet követően.

Az elülső feltárással végzett csípőprotézis beültetés minimál invazív műtét, mely a megszokott műtéti feltárásokhoz képest rövidebb bőrmetszéssel és kisebb szövetsértéssel jár. A csípőízület körüli izomzat teljes egészében érintetlen marad. Ezen technikának köszönhetően a műtét utáni fájdalmak kisebbek és gyorsabban megszűnnek, az ízület stabilabb és a rehabilitációs idő jelentősen lerövidül. Ezen módszerrel kezelt betegek 2-3 nap múlva akár segédeszköz nélkül tudnak járni, kórházban 2-4 napot töltenek, autót vezetni és dolgozni pedig 10-14 nap múlva kezdhetnek el átlagosan.

A beavatkozás speciális műtéti eszközöket, speciális implantátumokat igényel. A legtöbb (primer esetek 98 %-ában) csípőízületi betegség esetében a protézis beültetése ezen feltárásból lehetséges.

A műtét végezhető speciális extenziós műtőasztalon vagy nélküle, a műtőasztal típusa a műtét eredményét lényegében nem befolyásolja. Extensiós asztal használatával lehetőség van bizonyos esetekben az ízületi tok megtartására is, mely lényeges az elsődleges stabilitás további növelésében, a műtét utáni vérvesztés csökkentésében, valamint a csípőízület proprioceptív reflexeinek megmaradásában. A műtéti heg általánosságban a csípőízület elülső részénél helyezkedik el, hosszanti lefutású. Rácsmetszéses technika alkalmazásával lehetőség van úgynevezett “bikini metszés” ejtésére is, melynél a műtéti seb a lágyékhajlatba kerül. Ezek a sebek a bőr erővonalaira optimális irányban ejtett metszések, melyek jobb kozmetikai eredménnyel gyógyulnak. Ezen típusú sebek a fürdőruha vagy az alsónemű alatt helyezkednek el, így gyakorlatilag észrevehetetlenek maradnak a beteg környezete számára.

Az izomátvágás nélkül végzett csípőprotézis beültetés műtéttechnikailag más lépésekből áll, végzése rutint és speciális eszközöket igényel. Idős és fiatal, vékony és testes betegek esetén egyaránt választható ezt a beavatkozás. Bár a sebész számára a beavatkozás bonyolultabb a hagyományos csípőprotézis beültetéshez képest; a gyorsabb felépülési idő, a kisebb fájdalom, a stabilabb ízület és a korai jobb funkcionális eredmények miatt megfontolandó ezen feltárás választása a csípőprotézisre váró betegek számára.