EKG / terheléses EKG

ekg

A szív elektromos működését leképező eljárás (EKG) már több mint 100 éves. A fizikális vizsgálatokon (kopogtatás, hallgatózás) túl már régóta ez a leggyakrabban végzett, korlátlan számban ismételhető, olcsó, a szív vizsgálatát célzó eljárás. Nemcsak a különböző ritmuszavarok, hanem a legtöbb strukturális szívbetegség is okoz EKG eltérést, hiszen a szívizom, a billentyűk, a koszorúerek betegségei a szív elektromos működését is befolyásolják, és ez az, amit az EKG-val regisztrálhatunk.

Az EKG sok esetben önmagában biztos kórisméhez segít minket, sokszor azonban további vizsgálatok szükségesek a betegség tisztázásához. Az EKG széles körben alkalmazott szűrővizsgálat, így kardiológiai szűrés, sportorvosi vizsgálat, munkaalkalmassági vizsgálatok része. Néhány perc alatt fájdalommentesen elvégezhető.
A terheléses EKG a gyakorlatban futópados, vagy szobakerékpáros, egyre növekvő fizikai terhelés mellett készül. Ezt a vizsgálatot a koszorúerek szűkületének gyanúja esetén végezzük el. Ilyenkor a szívizom fokozott oxigén igényét a szűkület miatt a koszorúerek vérellátása nem tudja biztosítani, így oxigénhiány alakul ki. Ez változást okoz a szív elektromos működésében, amit az EKG-val lehet kimutatni. A vizsgálat körülbelül 20 percet vesz igénybe. A szövődmények igen ritkák, de előfordulnak, ezért a vizsgálat orvos jelenlétében, megfelelő technikai háttér mellett történik.

Szakorvosaink, munkatársaink:

Dr. Szűcs Andrea

 

Áraink:

  • EKG- vizsgálat: 8.000 Ft-tól
  • Terheléses EKG- vizsgálat: 25.000 Ft-tól