Egyénre szabott LCA pótlás

Az elülső keresztszalag pótlás műtéti beavatkozások száma egyre növekszik Európában és az Egyesült Államokban is. Mind a betegek életkora mind a sportaktivitása is változik. Egyre fiatalabb és egyre idősebb aktív betegek jelentkeznek a rendelésen térdízületi instabilitással. Másra van szüksége egy tizenéves kis focistának vagy kézilabdásnak és másra van szüksége egy labdarúgónak illetve más a sportigénye a negyvenes hölgynek, aki a sípályán sérül és annak a 60+ aktív emberben, aki napi rendszerességgel sportol, térdében csak a keresztszalag hiány miatti instabilitás jelent napi problémát.

Ezek a változások vezettek arra, hogy megalkossuk az egyénre szabott keresztszalag gyógyítás stratégiáját.

Minden pótlás beavatkozásunk modern anatómiai célzási technikán alapul. A régi technikát leváltva a legnagyobb biztonságot jelenti az esetleges ismételt szalagsérülés, porcgyűrű szakadás illetve porcfelszín kopás védelmében.

A keresztszalag pótlásához, annak érdekében, hogy a minél jobban a betegre szabhassuk a beavatkozást, rutinszerűen a következő szalagokat alkalmazzuk az alábbi általános indikációs területtel:

  • Frissen hűtött, szövetbankból választott patella íngraft (BTB allograft): amennyiben a beteg ezt választja, nem gyengítjük meg a térdízületet a máshonnan kivett saját ingraft alkalmazásával.
  • Saját hamstring íngraft -double-bundle vagy single-bundle- (STGR autograft):amennyiben a belső oldalszalag ép, vagy női beteg vagy nem labdarúgó vagy testsúlya 100 kg alatti, az ellenoldali LCA sérülését evvel pótolták.
  • Saját combfeszítő ín térdkalács csontblokkal (QT autograft): labda sportoló, belső oldalszalag instabilitása is van, 100 kg + a súlya, ismételt LCA pótlás, az ellenoldali LCA sérülését evvel pótolták.
  • Saját térdkalács ín graft (BTB autograft): az ellenoldali LCA sérülését evvel pótolták.
  • Iliotibialis szalag (ITB autograft): fiatal sportolók (6-14 évesig ált.), akiknél a csontok növekedési zónája még nyitott.
  • Műanyag szalag: 60 év felett amennyiben a beteg a hétköznapi aktivitását megéli.

Természetesen ezek a beavatkozások külön műtétet követően rehabilitációt jelentenek. Vannak, akiknél térdrögzítőt helyezünk fel, vannak akiknél csak mankózást javaslunk.

Minden betegünknél javasoljuk a műtét előtti rehabilitációt (prerehab). Tapasztalatunk, hogy evvel a programmal a beavatkozás a műtétet követő rehabilitáció lényegesen fájdalom mentesebb és eredményesebb lesz.

Ezek alapján betegeinknek komplex, egyénre szabott, kezelési tervet tudunk kialakítani melyben a prerehabilitáció, az egyénre szabott műtéti típus és a műtétet követő rehabilitáció szoros kapcsolatban állnak egymással a mihamarabbi fájdalommentes hétköznapi aktivitás, a tökéletesebb sportképesség helyreállítása és az esetleges késői degeneratív elváltozások előfordulásának csökkentése érdekében.

/ specialistáink: Dr. Knoll Zsolt PhD. – Dr. Tihanyi Dávid /