Bütyök műtét

Az egyik leggyakoribb lábdeformitás és így gyakran végzett lábsebészeti beavatkozás a bütyök műtét. Normál esetben a nagyujj párhuzamos a többi lábujjal, a bütyök megjelenésekor azonban az ujj kibillen, a belső oldalán pedig egy kitüremkedés, egy csontkinövés jön létre. Ezt nevezzük bütyöknek. Ha a lábat nem megfelelően terhelik, a boltozatok süllyedése miatt kiszélesedik a lábfej, ez is hozzájárul a bütyök kialakulásához. Eleinte csak piros lesz a terület, ahogy a cipő hozzáér a csontkinövéshez, a rendszeres irritáció azonban gyulladást, egyre kínzóbb fájdalmat idézhet elő, amely később a talpba is átsugározhat.

A nem megfelelően kiválasztott lábbeliben – különösen magas sarkú, vagy szűk orrú cipő viselésekor – a lábfej és lábujjak olyan rendellenes terhelést kapnak, amelyek miatt idővel megjelennek a lábdeformitások, mint például a bütyök. Kialakulásához hozzájárulhat a helytelen terhelés, a speciális sportterhelés is és örökletes hajlam is állhat a háttérben.

Lehetőség van a fájdalmak enyhítésére egyedi, speciális rezgéselnyelő anyagokból készített cipőbetét viselésével, de az előláb-deformitás megszüntetése csak műtéti úton lehetséges. Évtizedekkel ezelőtt ezt még csak nagyon fájdalmas módszerrel tudták orvosolni, és gyakori volt a kiújulás is, a modern lábsebészeti eljárásoknak köszönhetően azonban ma már végleges megoldás létezik a bütyök eltávolítására.

Az Emineo Magánkórházban a legkorszerűbb elvek alapján gyógyítunk, a bütyök és más elváltozások kezelésében a Német Lábsebészeti Társaság protokollja szerint operálunk. A legfontosabb az, hogy a láb statikáját és eredeti anatómiai állapotát állítsuk vissza, ennek köszönhetően ugyanis nem nő vissza a műtét után a kitüremkedés. Az operáció során speciális implantátumokat használunk, ezzel is meggyorsítva a gyógyulás időszakát.

A műtét egynapos sebészeti beavatkozás során elvégezhető, a beteg még aznap elhagyhatja a kórházat, de utána két-három hónapig gyógytornára kell járnia. A rehabilitáció ugyan hosszadalmas, de korszerű implantátumokkal a műtét után nincs gipszrögzítés, egy speciális sarokterheléses kezelőcipőben a lábadozás kényelmesebbé tehető.