Artroszkópiás, csőtükrözés

Térdtáji ciszták artroszkópiás műtéte

A térdízületi rés magasságában kialakuló kocsonyás tömlőket cisztának nevezzük. Ezek a meniszkuszokból is kialakulhatnak, ha a félhold alakú porc sérült, illetve ciszták előfordulhatnak még a térdhajlatban is. Időnként akár lúdtojás nagyságúra is megnőhetnek. Ha a kocsonyás tömlő az ízületi tokból ered, akkor Baker-cisztának nevezzük.

A cisztának és a hozzá kapcsolódó egyéb rendellenességeket csőtükrözéses (artroszkópiás) és feltárásos módszerrel lehet eltávolítani, amelyet az Emineo Magánkórházban is vállalunk.

Ízületi szabadtestek kivétele

A térdízületben gyakran mutathatók ki porcos, vagy rostos szabad testek. Ezek eredete változó, egy részük az ízületi felszín porc borításából, más részük a meniszkuszból tört ki, harmadrész az ízületi belhártya kóros porctermelő betegségének a következményeként szabad porcok alakulnak ki. Az ízületben vándorolva a csontok közé becsípődhetnek, amely villámszerű fájdalmat és a térd elakadását okozhatja. A térdsérülést csőtükrözéses (artroszkópiás) műtéti eljárással lehet a porcdarabokat eltávolítani, amelyre lehetőség nyílik az Emineo Magánkórházban is. Amennyiben a teherviselő felszín porcborítéka sérült, mozaikplasztika segítségével a tehermentes felszínről ép porc szigeteket lehet átültetni a beteg térdízület területeire.

Ízületi belhártyagyulladás kiírtása

A térdízület belső felszínét borító ízületi belhártya ismert, vagy ismeretlen okból megvastagodhat, begyulladhat, túlburjánozhat, emiatt pedig az ízület megduzzad és korlátozottan használható.  A kiváltó gyulladásos góc kiírtásával, gyulladáscsökkentővel, vagy ízületi folyadék lecsapolásával (szúrcsapolás) történik a gyógyítása magánkórházunkban. Ha ezek nem segítenek, akkor csőtükrözéses (artroszkópiás) műtéttel a túlfejlett hártya különleges borotvával leszedhető. A bevált térdsebészeti műtét során lehetővé válik, hogy a lemetszett darabokat szövettani vizsgálattal elemezzük és a leghatékonyabb gyógymódot megtalálhassuk.

Meniszkusz megőrző program

Az ortopédiai műtétek között az egyik leggyakoribb a meniszkusz sérülés orvosi ellátása. Tartósan, túlzott igénybevétel esetén, vagy hirtelen, oldalra végzett mozdulatok során sérülhet meg ez a testrész. Éppen ezért nemcsak sportolókat, hanem fizikai munkát végzőket is érinthet, de hajlamosítanak veleszületett térd- és alsó végtagi rendellenességek is (pl. x-láb, o-láb, laza térd). Ha nehézséget okoz a térd hajlítása, nyomásra érzékeny, vagy eleve fájdalmas, mozgatás közben bármilyen hangot hallani a térdízület felől, nagy valószínűséggel a meniszkusz sérülésével állunk szemben és a legtöbb esetben mielőbbi műtétre van szükség.

20-30 éve, amikor még a porc sarló szakadását úgy tudták csak ellátni, hogy ki kellett nyitni az ízületet, a teljes porcgyűrűt eltávolították. Ezek a betegeknél 10-15 év múlva olyan mértékű ízületi kopás alakult ki, hogy a panaszaik enyhítésében csak a protézis beültetés segíthetett.

Az artroszkópos, minimál invazív technika elterjedésével viszont törekszünk a minél kisebb, csak a sérült rész kimetszésére. Sajnos a biomechanikai kutatások bizonyítják, hogy a porcsarló 30 százalékának eltávolítása már komoly kopásos elváltozásokat okozhat. Leggyakrabban mégis ekkora nagyságú szövetet kell kimetszeni ahhoz, hogy ne maradjon bent az ízületben olyan szabadon mozgó részlet, amely szintén ízületi gyulladást és fájdalmat okozhat.

A legújabb artroszkópos műtéti technikák és meniszkusz visszavarrási eljárások tovább csökkenthetik a kivett porcgyűrű nagyságát. Ezt az új irányzatot a meniszkuszt megóvó elv hozta napvilágra. Természetesen ezek a beavatkozások megnövekedett műtéti időt, speciális műszerezettséget és sok esetben megnyúlt rehabilitációt is eredményeznek.

Előfordul, hogy a térd külső félhold alakú porca sérül meg baleset során, de akár már gyermekkorban. Utóbbi elváltozás oka lehet, hogy veleszületett rendellenesség miatt a meniszkusz nem félhold, hanem korong alakú. Guggolás közben a megnagyobbodott porc fájdalmas kattanást idéz elő az ízület külső oldalán. Kezelése hasonló, mint a belső meniszkusz sérüléseknek, ízületi tükrözéssel operáljuk meg a sérült testrészt.

De miért jó ez a betegnek? A térdízület anatómiájának és biomechanikájának, lehetőség szerint maradéktalan visszaállítása megállíthatja az ízület korai öregedését, kopását. Nem kiveszünk, hanem megőrzünk! Magánkórházunk ezt az irányvonalat képviseli.

Porcfelszín program

Az ízületi porc normál esetben szilárd és rugalmas anyag, akár erőteljes terhelésnek is ellenáll. Az aktív élet és az életkor előrehaladtával azonban ízületeink porcfelszíne sérülhet, illetve megkophat. Az Emineo Magánkórházban különös hangsúlyt fektetünk az ízületi felszínek minél pontosabb helyreállítására, gyógyítására.

Milyen technikáink vannak?

  • Mozaikplasztika: körülírt porcfelszín idegfunkció zavarának gyógyítási módszere, amelyet artroszkópos technikával, az ízület felnyitása nélkül végzünk el. Ebben a műtéti eljárásban az ízület olyan felszínéről, amelyet nem terhelünk, egészséges porccal fedett csonthengert veszünk ki és beültetjük a porchiányos területekre. A beültetett porcos-csontos hengerek ezután beépülnek és fél-egy év elteltével az ízület porcborítása épnek tűnhet. Ez azonban csak kis méretű területek pótlása esetén alkalmazható.

Miért előnyös ez a betegnek? Mert ugyanazon ízületből történik az átültetés. Jól kiforrott műtéti technikával, jó ízületi rekonstrukciót tudunk elérni.

  • Mikrofraktúra: A porcfelszín kopott területeit térdízületi tükrözéssel, artroszkópos módszerrel gyógyítjuk. A sérült, levált porcfelületet a vérző csontos alapig eltávolítjuk, majd a csontos alapba árral lyukat fúrunk. Ezeken keresztül nő ki az új, másoldlagos porcfelszín. A lyuk felszíne függ a kezelendő terület nagyságától. A módszert ahhoz tudnánk egy laikus számára hasonlítani, mint amikor tavasszal az utakat kátyúzzák.

Miért előnyös ez a betegnek? Nagyobb ízületi kopásos területeket is tudunk vele kezelni.

Hátránya, hogy a porcfelszín hiányos területén ezzel a módszerrel csak heges porcfelszínt tudunk kinöveszteni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy két-öt év múlva a kopásos klinikai panaszok ismét felerősödhetnek.

  • Csípőlapátból nyert csontvelő beültetés/ BPM-Angel ACP/: artroszkópos műtét során eltávolítjuk a sérült-kopott porcfelszíneket. A lecsupaszított területre a csípőlapátból injekcióstűvel nyert csontvelőt /10-15ml/ lecentrifugálva és speciális szűrőrendszeren átpasszírozva 4-8ml, őssejtekben gazdag folyadékot kapunk, amelyet az ízületbe fecskendezve másodlagos porcképződést érünk el.

Miért előnyös ez a betegnek? Saját anyagból alakítjuk ki az őssejtekben gazdag szűrletet. Az eljárás akár többször megismételhető.

  • Chondrofiller kezelés: Magyarországon egyedülálló módszer, amely során artroszkópos műtéttel eltávolítjuk a sérült kopott porcfelszíneket. Erre a felszínre patkányfarokból biotechnológiai módszerrel elkészített, kocsonyaszerűre megkötő, üvegporc alapanyagot fecskendezünk be . Ezalatt a művi felszín alatt MRI-vel igazolt saját üvegporcfelszín épül fel.

Miért előnyös ez a betegnek? Jelentős porckopásos betegségeknél is alkalmazható, a térdkalács porcfelszíne is pótolható. Üvegporc épül fel, amely nem másodlagos rostosporc. Egynapos sebészeti ellátás keretében elvégezhető. Nagyjából ugyanaz a teherviselése, mint a sérülés előtti állapot során.

Térdtáji nyáktömlő kiírtás

Testünkben kb. 70 helyen található bursa, vagy más nevén nyáktömlő, amely a csontos kiemelkedéseket fedi, és az izmok, illetve ínak csontok feletti elmozdulását segíti. Ezek kisebb, vagy nagyobb sérülések, krónikus megbetegedések, így köszvény, ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis) miatt begyulladhatnak. A bursitis, vagy nyáktömlő gyulladás során baktériumok halmozódnak fel a nyáktömlőben, nagy mennyiségű folyadékkel eltelítve azt (egyes esetekben ez be is vérezhet), ez pedig duzzanattal, akár bőrpírral, fájdalommal jár.

A fizikális vizsgálat mellett ultrahanggal lehet a legbiztosabban kimutatni a bursitist, amely nemcsak a térdben, hanem könyökben, vagy saroknál is kialakulhat. Előfordulhat, hogy a pihentetés, jegelés, fájdalomcsillapító szedése megszünteti a tüneteket, erősebb fájdalomnál szteroid injekció jelentheti a megoldást, legsúlyosabb esetben azonban, amikor a gyulladás nem csökken, ha nagy sérülést követően alakult ki, vagy köszvény és gennyes tömlőgyulladás áll a háttérben, a műtét lesz a megfelelő kezelési gyógymód. Ezt ma már kulcslyuktechnikával, két pici vágáson keresztül arthroszkóppal végzünk magánkórházunkban egynapos sebészet keretében.

Ha azonban valakinek az életmódja, vagy a munkája kényszeríti rendszeresen olyan testhelyzetbe (pl. térdelés padlóburkoló, takarítók; sokat könyöklő személyek esetében), amely nagy megterhelést jelent a bursákra, a panaszok idővel visszatérhetnek.