Rövidebb műtét, kisebb fájdalom: Attune térdprotézis

Kelet-Euróbában csak Magyarországon, az Emineo Magánkórházban végzik a világ egyik legmodernebb térdprotézis-műtétét, melynek során személyre szabott sablonnal beültetett / neve: Trumach/ Attune protézist ültetnek a páciensbe. Dr. Knoll Zsolt PhD. ortopéd-traumatológus, térdspecialistát kérdeztük a módszer előnyeiről.

Miért jó ez a módszer, mik az előnyei?

A Trumach sasblonos Attune térdprotézisrendszer azért jó, mert ezzel a módszerrel sokkal kisebb lágyrészfeltárással, gyorsabb műtéti idővel sokkal precízebb műtétet lehet elvégezni. A műtétet követő fájdalom lényegesen kisebb, és a gyógyulási idő is rövidebb.

Miben különbözik az Attune térpdotézisműtét a hagyományos technikával végzett térdprotézisműtétektől?

A két módszer abban különbözik, hogy a célzási rendszer, ahogy a csontokat levágjuk ahhoz, hogy be lehessen ültetni a fém komponenseket a térd csontjaira, az nem a csont velőűrjébe vezetett nagy rudak segítségével működik, hanem egy előre elkészített teljes alsó végtag CT-vizsgálattal megtervezett számítógépes algoritmus segítségével történik. Ezeket a sablonokat 3D printeléssel nyomtatja az a cég, ahol a protézis készül, és ezeket a Trumach sablonokat helyezzük rá a kopott térdízületi porcfelszínekre. Valamint ezek segítségével történik a csontok levágása annak a csontfészeknek a kialakításához, amire ráhúzzuk a protézist felszíneit.

A gyógyulási idő mennyiben különbözik ennél a módszernél?

Összehasonlítva a hagyományos technikához képest az Attune térdprotézisműtét utáni első hat-nyolc hét lényegesen kisebb fájdalommal és gyorsabb terhelhetőséggel jár, a páciensek nagyobb mozgástartománnyal rendelkeznek. A későbbiekben a gyógyulási időszak hasonló mindkét technika esetén.

Van különbség a távlati eredményekben?

Az a tapasztalat, hogy ezeknek a protéziseknek a kilazulása 15-20 év, a hagyományos technikával történt protézisbeültetések esetében a kilazulás körülbelül 13-18 évre tehető.

Drágább az Attune térdprotézis, mint a hagyományos?

Mivel az egyedi, személyre szabott Trumach sablon elkészítése pénzbe kerül, így ennek a költségével drágább ez a módszer. Fontos tudni, hogy az egyedi sablon elkészítésének lehetősége önmagában is újdonság, az Attune térdprotézis pedig a világ legfejlettebb protézise, mely a legtökéletesebb felszíni fedést biztosítja.

Milyen anyagból készül az Attune térdprotézis?

A személyre szabott protézis orvosifém-ötvözetből készül, a két fém rész között pedig olyan magas kopásállóságú műanyag felszín található, amely nagy valószínűség szerint 15-20 évig tökéletesen betölti a funkcióját.

Hány ilyen műtétet végeztek már az Emineo Magánkórházban?

Az Attune-nel körülbelül 60 műtétet végeztünk már, de az egyedi sablont alkalmaztunk már más cégek protézisének beültetésekor is, tehát ezzel a módszerrel már több mint kétszáz operáción vagyunk túl.

Kik végeznek ilyen műtétet az Emineo Magánkórházban?

Dr. Knoll Zsolt PhD. és Dr. Janositz Gábor ortopéd-traumatológus főorvosok végzik nálunk az Attune térdprotézisműtéteket.

Milyen vizsgálatok szükségesek az operáció előtt?

Minden műtét előtt szükség van laborvizsgálatokra, illetve az Attune térdprotézisműtétek esetében CT-vizsgálatot végzünk, amely a teljes alsó végtag szkennelését jelenti.

Mennyi idő alatt készül el a személyre szabott térdprotézis?

Két hónap szükséges az egyedi sablon legyártásához.

Mennyi ideig tart az operáció? Hány napig marad a páciens a kórházban?

A hagyományos térdprotézisműtéthez képest körülbelül 25-30 perccel rövidebb a műtét, azaz akár 45-50 perc alatt elvégezhető az operáció, melyet követően három éjszakát tölt el a páciens az intézményben.

Hogyan alakul a műtét utáni rehabilitáció?

Rehabilitációs intézeti elhelyezésre nincs szükség, a páciensek otthonukban rehabilitálódnak, a kapocsszedésre már saját lábukon, segédeszköz nélkül érkeznek. A műtét után fél gyógytornára van szükség a teljes gyógyulás érdekében.

Milyen visszajelzést kaptak a páciensektől, akik Attune térdprotézist kaptak?

Vannak olyan pácienseink, akiknél korábban hagyományos protézist ültettünk be, most pedig Attune térdprotézist kaptak. Elmondásaik alapján összehasonlíthatatlanul jobb az Attune protézis, mint a korábban kapott.

Abból is látszik, hogy az Attune-műtétek jóval kisebb megterhelést jelentenek a beteg számára, hogy amennyiben mindkét térd operációjára szükség van, ezekkel az egyedi sablonokkal három hónappal az egyik térd műtétje után operálható a másik térd is. (A régi technikával általában egy év telik el két térdprotézisműtét között.) Mivel térdprotézisműtétekre főként idős betegeknek van szüksége, esetükben ez nagyon nagy szó.

Dr. Knoll Zsolt

Ortopéd-traumatológus, sportsebész, térdspecialista

Hétfő13:30-17:00
Kedd9:00-12:00 és 13:30-16:30
Szerda14:00-17:30
Csütörtök13:00-18:00

Árak

Térdsebészeti szakorvosi vizsgálat35.000 Ft-tól
Térdsebészeti kontrollvizsgálat18.000 Ft-tól
Térdsebészeti sürgősségi szakorvosi vizsgálat45.000 Ft-tól
Injekció10.000 Ft-tól

Honlapunkon cookie-kat használunk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást tudjuk nyújtani. Honlapunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát.