Rövidebb műtét, kisebb fájdalom: Attune vagy Persona térdprotézis

Kelet-Euróbában csak Magyarországon, az Emineo Magánkórházban végzik a világ egyik legmodernebb térdprotézis-műtétét, melynek során személyre szabott sablonnal beültetett /neve: Trumach/Attune, illetve Persona-PSI protézist ültetnek a páciensbe. Dr. Knoll Zsolt PhD. ortopéd-traumatológus, térdspecialistát kérdeztük a módszer előnyeiről.

Miért jó ez a módszer, mik az előnyei?

A Trumach, illetve PSI sasblonos Attune térdprotézisrendszer azért jó, mert ezzel a módszerrel sokkal kisebb lágyrészfeltárással, gyorsabb műtéti idővel sokkal precízebb műtétet lehet elvégezni. A műtétet követő fájdalom lényegesen kisebb, és a gyógyulási idő is rövidebb.

Miben különbözik az Attune és Persona térdprotézisműtét a hagyományos technikával végzett térdprotézisműtétektől?

A két módszer abban különbözik, hogy a célzási rendszer, ahogy a csontokat levágjuk ahhoz, hogy be lehessen ültetni a fém komponenseket a térd csontjaira, az nem a csont velőűrjébe vezetett nagy rudak segítségével működik, hanem egy előre elkészített teljes alsó végtag CT vagy MRI -vizsgálattal megtervezett számítógépes algoritmus segítségével történik. Ezeket a sablonokat 3D printeléssel nyomtatja az a cég, ahol a protézis készül, és ezeket a Trumach vagy PSI sablonokat helyezzük rá a kopott térdízületi porcfelszínekre. Valamint ezek segítségével történik a csontok levágása annak a csontfészeknek a kialakításához, amire ráhúzzuk a protézist felszíneit.

A gyógyulási idő mennyiben különbözik ezeknél a módszereknél?

Összehasonlítva a hagyományos technikához képest az Attune vagy Persona térdprotézisműtét utáni első hat-nyolc hét lényegesen kisebb fájdalommal és gyorsabb terhelhetőséggel jár, a páciensek nagyobb mozgástartománnyal rendelkeznek. A későbbiekben a gyógyulási időszak hasonló mindkét technika esetén.

Van különbség a távlati eredményekben?

Az a tapasztalat, hogy ezeknek a protéziseknek a kilazulása 15-20 év, a hagyományos technikával történt protézisbeültetések esetében a kilazulás körülbelül 13-18 évre tehető.

Drágább az Attune vagy Persona térdprotézis, mint a hagyományos?

Mivel az egyedi, személyre szabott Trumach vagy PSI sablon elkészítése pénzbe kerül, így ennek a költségével drágább ez a módszer. Fontos tudni, hogy az egyedi sablon elkészítésének lehetősége önmagában is újdonság, az Attune illetve a Persona térdprotézis pedig a világ legfejlettebb protézise, mely a legtökéletesebb felszíni fedést biztosítja. A két protézis között a két fejlesztési koncepció a különbség: az egyik a szalagstabilitást, a másik a mozgástartomány növelését miatt hoz kompromisszumot. Az kimondható, hogy mindkét rendszer az aktuális beteg anatómiájára, illetve igényeire kiválasztható. Az orvosi javaslat ennek a pontos ismeretében fog megfogalmazódni.

Milyen anyagból készül az Attune térdprotézis?

A személyre szabott protézis orvosifém-ötvözetből készül, a két fém rész között pedig olyan magas kopásállóságú műanyag felszín található, amely nagy valószínűség szerint 15-20 évig tökéletesen betölti a funkcióját. Természetesen van titán protézis a fémérzékenyeknek.

Hány ilyen műtétet végeztek már az Emineo Magánkórházban?

A műtétek száma folyamatosan emelkedik, de már több mint kétszáz operáción vagyunk túl. Ezek a műtétek a közfinanszírozott ellátásban nem szerepelnek.

Kik végeznek ilyen műtétet az Emineo Magánkórházban?

 Az Emineo Magánkórház ortopéd sebészei, illetve protézis teamje.

Milyen vizsgálatok szükségesek az operáció előtt?

Minden műtét előtt szükség van laborvizsgálatokra, illetve az Attune térdprotézisműtétek esetében CT-vizsgálatot, a Persona protézis műtét előtt MRI-vizsgálatot végzünk, amely a teljes alsó végtag szkennelését jelenti.

Mennyi idő alatt készül el a személyre szabott térdprotézis?

Két hónap szükséges az egyedi sablon legyártásához.

Mennyi ideig tart az operáció? Hány napig marad a páciens a kórházban?

A hagyományos térdprotézisműtéthez képest körülbelül 25-30 perccel rövidebb a műtét, azaz akár 45-50 perc alatt elvégezhető az operáció, melyet követően három éjszakát tölt el a páciens az intézményben.

Hogyan alakul a műtét utáni rehabilitáció?

Rehabilitációs intézeti elhelyezésre nincs szükség, a páciensek otthonukban rehabilitálódnak, a kapocsszedésre már saját lábukon, segédeszköz nélkül érkeznek. A műtét után gyógytornára van szükség a teljes gyógyulás érdekében.

Milyen visszajelzést kaptak a páciensektől, akik egyedi sablonos térdprotézist kaptak?

Vannak olyan pácienseink, akiknél korábban hagyományos protézist ültettünk be, most pedig Attune vagy Persona térdprotézist kaptak. Elmondásaik alapján összehasonlíthatatlanul jobb az Attune illetve a Persona protézis, mint a korábban kapott.

Abból is látszik, hogy az egyedi sablonos-műtétek jóval kisebb megterhelést jelentenek a beteg számára, hogy amennyiben mindkét térd operációjára szükség van, ezekkel az egyedi sablonokkal három hónappal az egyik térd műtétje után operálható a másik térd is. (A régi technikával általában egy év telik el két térdprotézisműtét között.) Mivel térdprotézisműtétekre főként idős betegeknek van szüksége, esetükben ez nagyon nagy szó.

Dr. Knoll Zsolt

Ortopéd-traumatológus, sportsebész, térdspecialista

Hétfő13:30-17:00
Kedd9:00-12:00 és 13:30-16:30
Szerda14:00-17:30
Csütörtök13:00-18:00

Árak

Térdsebészeti szakorvosi vizsgálat46.000Ft-tól
Térdsebészeti kontrollvizsgálat31.000Ft-tól
Térdsebészeti sürgősségi szakorvosi vizsgálat48.000 Ft-tól