Pszichológiai tanácsadás

Pszichológiai tanácsadásunk jelenleg szünetel.

Mivel foglalkozik a pszichológus?

A pszichológus az élet sokféle területén felmerülő probléma megoldásának megtalálásában segíthet, az olyan alapvető témaköröktől kezdve, mint a stresszkezelés, párkapcsolati- családi nehézségek, énhatékonyság és önismeret növelése, egészséges énkép kialakítása, döntéshozás nehéz élethelyzetekben, pályamódosítás stb.. Ezek mellett foglalkozik olyan kérdéskörökkel is, mint az életmód drasztikus, akár külső, akár belső okból történő hirtelen megváltozásával járó nehézségek, pl.: baleset utáni pszichés felépülés, vagy a fizikai kondíció megváltozásának feldolgozása, hiszen ez mindenki számára nehéz lehet.

Előfordul, hogy bizonyos fizikai, anatómiai jellegű fájdalmat valójában pszichés jellegű akadály okoz. Ezeknek a háttérben húzódó nehézségeknek a feltárásában, majd megoldásában tud segíteni a pszichológus. Amennyiben valóban nincs szervi elváltozás, úgy az általában meg is szűnik a háttérprobléma megoldásával együtt.

Kik számára hasznos?

Mindenkinek, aki:

  1. esetében a fájdalom mögött nem találtak szervi elváltozást
  2. mélyítené az önismeretét, növelné énhatékonyságát
  3. világosabban szeretné látni, mi történik az életének különböző területein
  4. meg szeretné érteni érzéseit, gondolatait, cselekedeteit
  5. személyes fejlődésére fókuszálna
  6. felismerné az akadályozó gondolkodási mintáit, és olyan megküzdéseket alakítana ki, amelyek a hasznára válnak.

Mi lehet cél?

A pszichológus segíthet Önnek, ha életének egy nehéz szakaszában elakadt, vagy változtatna a kapcsolatain és közelebb kerülne önmagához. Akkor is a segítségére lehet, ha testi panaszai hátterében nem találnak szervi elváltozást. Segítőként fontos a bizalmon, az elfogadáson alapuló partneri munka. Mindannyiunkban megvan a képesség a változásra, a személyes növekedésre. A pszichológus segít abban, hogy képességeit a lehető legjobban kibontakoztassa, egy kiegyensúlyozottabb, boldogabb élet megteremtése céljából.

Pszichológusunk többféle módszertant is ismer, így ahhoz, hogy a beszélgetések minél hasznosabbak legyenek és elérjék a céljukat, az Ön problémájához illeszti a pszichológiai tanácsadás módszerét (személyközpontú szemlélet, sématerápiás szemlélet, vagy coaching).

Hogy néz ki egy beszélgetés?

A bejelentkezés után 1-3 konzultációs alkalommal felderítik a problémakört, megbeszélik, hogy milyen változást szeretne elérni és megfogalmazzák az ehhez szükséges lépéseket, és az együttműködés kereteit. Az alkalmak, ülések száma mindig egyénileg meghatározottak, az Ön céljainak, egyéni ütemének megfelelően. Egy alkalom 50 percet ölel fel.

Fontos kiemelni, hogy a „tanácsadás” kifejezést nem szó szerint értelmezzük, ugyanis Ön a saját életének a legjobb szakértője, így a pszichológus nem tanácsot ad Önnek, hanem a változást segíti elő kérdéseivel, és a változás útján támogatást ad. A tényleges lépéseket viszont minden esetben Ön teszi meg. Abban segíti tehát, hogy megtalálja az Ön számára legkomfortosabb megoldást.

Azt is fontos látni, hogy a pszichológiai tanácsadás nem egyenlő a pszichoterápiával. Az 1997. évi CLIV. törvény (egészségügyi törvény) értelmében Magyarországon pszichiátriai diagnózis felállítására klinikai szakpszichológus, valamint szakorvos jogosult, pszichoterápia végzésére pedig kizárólag pszichoterápiás szakvizsgával rendelkező szakpszichológusok és szakorvosok. A pszichológusunk által végzett tevékenység nem minősül pszichoterápiának. A pszichológiai tanácsadás célja nem mentális betegségek gyógyítása, hanem az életminőség javítása, készségek fejlesztése, aktuális nehézségekkel és elakadásokkal kapcsolatos segítés. 

Az ülések megtartásának a feltétele a zavartalanság, a rendszeresség és a védettség. A zavartalanság alatt azt értjük, hogy a pszichológiai tanácsadást épp olyan tiszteletben kell tartani, mint az orvosi kezelést, tehát telefoncsörgésnek, és egyéb külső zajoknak nincs helye az ülés alatt. A rendszeresség a tanácsadás körülményeinek –hely, idő- kiszámítható, megbízható azonosságát jelenti. A védettség alatt pedig többek között azt értjük, hogy ami az ülésen elhangzik, azt szigorúan bizalmasan lesz kezelve.