Sinus pilonidalis

Van megoldás a kamaszkort megkeserítő betegségre!

A betegség a kamaszkorban jelentkezik először, életkori csúcsa lányoknál 16-18 év, fiúknál 18-20 év.

A keresztcsont feletti régióban a szőrszálak mentén szőrtüszőgyulladás alakul ki, mely duzzanattal jár. Ezután a mozgás, ülés hatására a szőrszálak a bőrbe besüppednek, befordulnak, majd a bőr alatti rétegekben idegentest-reakciót okoznak. Így egy krónikus irritáció alakul ki, melynek talaján akár tályog is képződhet. Hosszú távon egy állandóan váladékozó sipolyjárat, vagy sipoly járatrendszer alakul ki.

Hajlamosít a túlsúly, rigid, erős és dús szőrzet, ülő életmód.

A sinus pilonidalis tünetei

Keresztcsont feletti bőrnyílások, sipolyok, melyekből genny, vér, szőrszálak ürülnek. Ha ez lezáródik, mögöttes tályog alakulhat ki bőrpírral, jelentős duzzanattal és fájdalommal.

Látható, hogy a betegség alapja a besüppedő szőrzet. Bámilyen kezelést is alkalmazunk, amíg nincs a szőrtelenítés megoldva, újra és újra panaszossá válhat a betegség.

A sinus pilonidalis kezelése

  • tályog esetén a tályog megnyitása, a genny ürítése (ez csak ideiglenes megoldás)
  • konzervatív: szőrtelenítés, besüppedt szőrszálak kihúzása, fertőtlenítés
  • műtét
    • helyi érzéstelenítésben takarékos kimetszés, vagy „pit picking”/Gips-féle műtét
    • altatásban vagy gerincmenti érzéstelenítésben kimetszés, vagy nyitva kezelés, vagy primeren sebzárás. A nyitott sebkezelést ki lehet egészíteni vákuum kezeléssel is. A primeren zárt esetek többségében drain visszahagyása indokolt
    • altatásban vagy gerincmenti érzéstelenítésben endoszkópos kezelés: a sipolyt tükrözve a szőrszálak és sarjszövet eltávolítása

Bármilyen műtétet is végzünk, a kiújulás esélye magas, 10-30%! Fontos a műtét után a tartós szőrtelenítés.

Tályog esetén mindenképpen indokolt a tályog sebészi megnyitása. A sipolyok kezelése is célszerű, mert enélkül állandó bűzös váladékozás alakul ki, mely mellett a sport, a strandolás, de a mindennapi élet is igen körülményessé válik.

Szakorvosaink:

Gyermeksebészet