Rejtett here

Rejtett here

A betegség leírása:

A herék normálisan a vesékkel kb. egy helyen fejlődnek a magzati élet során. A vesék feljebb, a herék viszont leszállnak. A here leszállása bárhol zavart szenvedhet, magában a hasüregben, vagy a lágyéktájékon is „elakadhat”, illetve teljesen téves leszállási utat is követhet.

Tünetek és kezelések:

  • nem tapintható here esetén: hasi ultrahang, illetve laparoscopos exploratio indokolt. Amennyiben laparoscopia során nincs here, aplasia testis (nem kifejlődött here, vagy felszívódott here) kórismézhető. Amennyiben egy sorvadt, károsodott herét találunk, annak eltávolítása javasolt. Amennyiben elfogadható méretű herét lelünk, ha nem hozható a lágyéktájékra, 2 lépéses műtét (pl Shehata eljárás) indokolt. Ha lehúzható a lágyék tájékra, egy lépésben a herezacskóba húzása javasolt.
  • tapintható here esetén: ha a here a lágyék tájékon tapintható, inguinalis feltárásból lehúzás és rögzítés szükséges a zacskóban (hagyományos Shomaker műtét).
  • ingahere esetén: a here az élénk cremaster reflex miatt a zacskó és a lágyék tájék között mozog. Az életkor előrehaladtával spontán oldódás várható, kezelést nem igényel.

Fontos, hogy a le nem szállt herék a későbbiekben a normál populációhoz képest jóval nagyobb eséllyel lehetnek rosszindulatú daganatos betegség kialakulásának forrásai! A rejtett herék műtéte fél-1 éves kor környékén indokolt.

Szakorvosaink:

Gyermeksebészet