Gyermekkori hasfali sérvek

Epigastrialis sérvek

A betegség leírása: A hasfal középvonalában a linea alba folytonosság hiánya miatt a hashártya előtti zsír türemkedik elő.

Tünetek: A hasfal középvonalában a szegycsont és a köldök között bárhol borsónyi-lóbabnyi, bőr alatti, minimálisan mozgatható lágyrészeltérés tapintható, melyet nem lehet visszahelyezni a sérvkapu mögé.

Kezelés: Altatásban, műtéti zárása javasolt.

Köldöksérv

A betegség leírása: 3-4 éves korig a gyermekek többségének a köldök gyűrűje valamilyen mértékben nyitott. Amennyiben a sérvkapu annyira tágas, hogy cseplesz, vagy bél tud rajta előbukni, köldöksérvről beszélünk.

Tünetek: Hasprésre a köldök gyűrűben sérvtartalom (bél, cseplesz) türemkedik elő. A sérv könnyen visszahelyezhető.

Kezelés: 4 éves kor alatt nincs teendő. A korábbi ragtapaszolásnak nincs értelme. 4 éves kor felett, főleg ha a sérv panaszokat okoz, műtéti ellátást igényel. Altatásban kis köldök közeli feltárásból a sérvkapu zárása történik.

A köldöksérv-műtétről itt olvashat további információkat.

Lágyéksérv

A betegség leírása: A lágyékgyűrű nyitott, melyen keresztül hasprésre sérvtartalom (cseplesz, bélkacs, lányokban petefészek) türemkedik elő.

Tünetek: A lágyéktájékon, illetve esetleg a herezacskóba terjedően sérvtartalom tapintható. Bél esetén kortyogás észlelhető a sérv visszahelyezése közben. Fiúknál fontos a herék pozíciójának vizsgálata.

Kezelés: A lágyéksérv abszolút műtéti indikációt jelent. Lehetőség szerint 1 éves kor után, de legalább 6 hónapos kort megvárva szükséges a műtéti ellátása. Lehetséges laparoscopos (hasi tükrözés) és hagyományos, nyílt zárása.

Vízsérv

A betegség leírása: a vízsérvnek 3 fajtáját is különböztetjük meg:

  • Funicularis hydrocele/ondózsinór melletti vízsérv: Lágyéktájékon lévő, folyadék tartalmú ciszta alakul ki.
  • Kommunikáló hydrocele/közlekedő vízsérv: A lágyéksérvvel egyenlő elváltozás, de szűkebb a járat, így csak folyadék tud benne közlekedni.
  • Testicularis hydrocele/zárt herrevízsérv: A here körül kialakult, méretét alapvetően nem változtató vízsérv.

Tünetek: A here körül, vagy a lágyéktájékon folyadék tapintható a zárt és a funicularis hydrocele esetén. Kommunikáló esetben a folyadék általában este látható a here körül, mely reggelre eltűnik. Betegség (nátha, hasmenés) a folyadék mennyiség megnőhet.

Kezelés: A zárt típusú hydrpcelék általában 2-4 éves korra maguktól felszívódnak, addig műtét nem indokolt. A kommunikáló kb. 2 éves korig záródhat le. Ha maguktól nem gyógyulnak, műtéti ellátás indokolt. A zártakat lágyék tájéki feltárásból operáljuk, míg a kommunikálót lehet laparoscopos úton is.

A herevízsérv-műtétről ide kattintva tudhat meg többet.

Szakorvosaink:

Gyermeksebészet