Lumbágó és isiász

Mi a lumbágó/isiász?

Köznapi nevén derékfájás és ülőidegzsába. Az egyik leggyakoribb tünetei a mozgásszervi megbetegedéseknek, a 20-50 év közötti korosztályban minden negyedik embert érint. Többnyire a gerinc deréki szakaszából erednek a fájdalmak (ez a lumbágó), de az ideggyulladás miatt a test többi részére, alsóvégtagokba is sugározhatnak. A panaszok mértékétől függően akár mozgásbeszűküléssel is járhat, vagy neurológiai tünetek is kialakulhatnak.

Az isiász/lumbágó általában a farpofák alsó és felső részén, de a comb hátsó felén, a térd külső oldalán és a külső bokában is járhat fájdalommal. A szakorvos alapos orvosi kivizsgálás után, a panasz súlyosságától, az ideggyulladás mértékétől és idegi érintettségtől, illetve a képalkotókkal kapott pontos diagnózistól függően a terápia során számos módszert alkalmazhat.

A lumbágó/isiász kezelése

Többnyire konzervatív (nem műtéti) terápiával, pihentetéssel, gyógyszeres kezeléssel (gyulladáscsökkentés és fájdalomcsillapítás céljából), infúziós kezelésekkel, gyógytornával, McKenzie-terápiával, manuálterápiával, fizikoterápiával megszüntethetők a panaszok. Tartós hatástalan terápia esetén természetesen a műtét is szóba jöhet.

Szakorvosaink:

Gerincsebészet

Dr. Bors István

Ortopéd-traumatológus, gerincsebész