Gerincferdülés

A gerincoszlop kóros oldalirányú elgörbülését, torzióját nevezzük gerincferdülésnek, amelyet a csigolyák egymáson történő elmozdulása, vagy elcsavarodása okoz.

A gerincferdülés kialakulása

A kialakulás okaira az orvostudománynak egyelőre nem sikerült egyértelmű magyarázatot találni rá, egyes esetekben – diagnosztizált gerincferdülés kb. 15 százalékában – fejlődési rendellenesség, izomsorvadás, vagy anyagcserezavar idézheti elő. Nőknél kétszer gyakoribb az előfordulás.

A gerincferdülés tünetei

Tünetei közé sorolhatjuk a rendellenes testtartást, amely során az egyik oldali váll, illetve csípő magasabban helyezkedik el, amit sánta járás, bordapúp, hát- és derékfájdalom is kísérhet. Extrém esetekben a deformitás légzési és szív-érrendszeri tüneteket is okozhat. Mivel az ízületeket egyenetlenül terheli a deformitás, a páciensnél térd- és csípőízületi porckopás is előfordulhat.

A gerincferdülés kezelése

A kezelés a görbület mértékétől, a tünetektől és a romlástól is függ: kisebb görbületnél elég a speciális egyéni gyógytorna, de sokat segíthet az úszás is. Közepes görbület esetén egyénre készített fűző viselése is tanácsos lehet. Nagyobb görbületnél azonban sokszor csak a kiterjesztett korrekciós műtét segíthet.