Lúdtalp

A betegség leírása

Az egyik legyakoribb elváltozás, amelynek lényege, hogy a láb boltozatos rendszere megsüllyed. Kialakulásának számos oka lehet. Legnagyobb százalékban örökletes tényezőről beszélhetünk, de több olyan rizikófaktor is előidézheti, amelyet el lehetne kerülni némi odafigyeléssel.

Helytelen, vagy túlterhelés, túlsúly, extrém lábbeli viselése is hozzájárulhat a lúdtalp kialakulásához. Ennél az elváltozásnál a lábboltozatot fenntartó kis lábizmok fáradnak el és helytelen terhelés alakul ki.

A lúdtalp tünetei

Nyugalmi állapotban befelé fordul a boka, ellaposodik a belső hosszboltozat. Krónikus gyulladásokat, erős fájdalmat is okozhat a lúdtalp, amely miatt nagyon sokan szenvednek, de a többség már csak akkor megy el orvoshoz, amikor jelentős, rendszeresen visszatérő fájdalmai vannak.

Kezelési mód

Az egyik legfontosabb teendő a gyógyításában a megelőzés: a lábizmok megerősítése. Lúdtalpas gyerekeknek 12 év alatt nem javaslunk rutinszerűen lúdtalpbetétet, sokkal fontosabb a rendszeres gyógytorna a talpizmok megerősítése érdekében. 12 éves kor felett, illetve felnőttkorban javasoljuk az egyedi talpbetétet, hogy a kevésbé használt izmokat munkára ösztönözzük.

Súlyos deformitások esetében 9-11 éves kor között a műtét jelentheti a megoldást, amely során egy csavar behelyezésével korrigáljuk a lábboltozatot. A műtétről itt olvashat további információkat.

Szakorvosaink:

Boka- és Lábsebészet

Dr. Börzsei-Knoll Veronika

Ortopéd-traumatológus, lábsebész