Külboka-instabilitás

A betegség leírása

A boka kifordulása miatt előfordulhat rándulás, húzódás, de a szalag részleges vagy teljes szakadása is. A külbokaszalagok sokkal gyakrabban sérülnek meg, mint a belbokaszalagok. Sportolás, fizikai aktivitás során az egyik leggyakoribb sérülés a boka sérülése. Már kisebb panaszokkal is tanácsos ortopéd szakorvoshoz, vagy lábsebészhez fordulni, hiszen egy nem diagnosztizált panasz később súlyosabb mozgásszervi problémákat, instabilitást, ízületi kopást is előidézhet.

Tünetek

Rándulás esetén kisebb fájdalommal, duzzanattal találkozunk. A bokaszalag részleges vagy teljes szakadása esetén a boka nagyon gyorsan akár a kétszeresére is dagad, véraláfutás jelenik meg, a páciens nehezen vagy egyáltalán nem tudja terhelni sérült lábát.

Kezelési mód

A rándulás néhány nap alatt meggyógyul, elég a pihentetés, jegelés, fáslizás. Bokaficam, bokaszalag sérülés esetén 2-4 hetes bokarögzítés szükséges. Az egyénre szabott gyógytorna már a rögzítés alatt megkezdődik a harmadik héttől, majd addig tart, míg a szalagok hegesedése meg nem történik, a boka stabillá nem válik, illetve az elgyengült izmok meg nem erősödnek. Krónikus, többször visszatérő külbokaficamok esetén végső megoldást a műtét jelenti.

Az operáció során stabilizáljuk a külboka-szalagrendszert. A műtétről itt olvashat további információkat. Az operációt követően négyhetes bokarögzítés, valamint 2-3 hónapig tartó egyénre szabott gyógytorna kezelés szükséges.

Szakorvosaink:

Boka- és Lábsebészet

Dr. Börzsei-Knoll Veronika

Ortopéd-traumatológus, lábsebész