Bütyök

Mi a bütyök?

A bütyök az egyik leggyakrabban kialakuló lábdeformitás, a magyar nők egyharmadánál jelentkezik, fájdalommal, a mozgás minőségének romlásával is járhat. Normál esetben a nagyujj párhuzamos a többi lábujjal, a bütyök megjelenésekor azonban az ujj kibillen, a belső oldalán pedig egy kitüremkedés, egy csontkinövés jön létre. Ezt nevezzük bütyöknek.

A bütyök kialakulásának okai

A nem megfelelően kiválasztott lábbeliben – különösen magas sarkú, vagy szűk orrú cipő viselésekor – a lábfej és lábujjak olyan rendellenes terhelést kapnak, amelyek miatt idővel megjelenhetnek a lábdeformitások, így a bütyök is. Kialakulásához hozzájárulhat a helytelen terhelés, a speciális sportterhelés is, az estek nagy százalékában azonban az örökletes hajlam áll a háttérben.

A bütyök tünetei 

Az elváltozás kezdeti stádiumában gyakori a panaszmentes állapot. Később kellemetlen érzés, fájdalom tapasztalható, és nehézséget okoz a cipő viselése. A rendszeres irritáció gyulladáshoz is vezethet.

A bütyök kezelési módjai

Lehetőség van a fájdalmak enyhítésére egyedi, speciális rezgéselnyelő anyagokból készített cipőbetét (lúdtalpbetét) viselésével, sőt, vannak, akik természetgyógyászati megoldásokat, krémeket, lábfürdőt javasolnak a bütyök kezelésére, de az előláb-deformitás megszüntetése csak műtéti úton lehetséges.

Évtizedekkel ezelőtt még gyakori volt a műtétet követő kiújulás, a modern lábsebészeti eljárásoknak köszönhetően azonban ma már végleges megoldás létezik a bütyök gyógyítására. A legfontosabb, hogy a láb statikáját és eredeti anatómiai állapotát állítsuk vissza, ennek köszönhetően ugyanis nem nő vissza a kitüremkedés.

A műtét egynapos sebészeti beavatkozás során elvégezhető, a páciens még aznap elhagyhatja a kórházat, mely után két-három hónapig gyógytornára kell járnia. A műtétről itt olvashat további információkat.

A korszerű implantátumoknak köszönhetően rehabilitáció során nincs gipszrögzítés, egy speciális sarokterheléses kezelőcipőben a lábadozás kényelmesebbé tehető.

Mit tegyen a bütyök ellen?

  • viseljen kényelmes cipőt, ha lehet, mászkáljon mezítláb
  • ha magas sarkút hord, törekedjen rá, hogy túl hosszú ideig ne préselődjenek össze lábujjai a cipőben
  • gyakran végezzen lábtornát, melynek során kapjanak szerepet a lábujjak és a lábfej is
  • ha begyulladt a bütyke, jegeléssel enyhítheti tüneteit
  • keresse fel lábsebészeti szakrendelésünket, ahol lábsebészünk szakszerű segítséget nyújt a bütyök eltávolításában.

Szakorvosaink:

Boka- és Lábsebészet

Dr. Börzsei-Knoll Veronika

Ortopéd-traumatológus, lábsebész