pszichológus

Otthon az életünkben: körbejárjuk, hogy miben segít a pszichológus

Mi az, ami már elég ok arra, hogy lelki problémáinkra szakembertől kérjünk segítséget?

Ha egy élethelyzet, vagy konfliktus régóta nehézséget jelent, és próbáltuk magunk megoldani, esetleg barátainkkal, szeretteinkkel is megbeszéltük, de továbbra is szenvedést okoz – akkor érdemes pszichológushoz fordulni. Néhány példa:

Zoli szerint túl stresszes a munkája. A húzósabb időszaknak már vége, de továbbra is nehezen alszik el, fáj a dereka, emésztési problémái vannak. 

Livit nem léptették elő a munkahelyén, és úgy érezi, kudarcot kudarcra halmoz. Újra csak ugyanazok a negatív érzések és gondolatok jönnek elő a munkájával kapcsolatban, mint egy végtelenített kör…

Zsanettnak időnként konfliktusa van egy családtaggal. Próbálta már teljesen kizárni a vele kapcsolatos gondolatokat, de a párjával való viták során nagyon hasonló indulatok jönnek elő, mint ezzel az emberrel, ezért szeretne pontot tenni a végére.

Többféle pszichológiai segítség létezik:

Pszichológiai tanácsadást pszichológus mesterdiplomával rendelkező szakember végez, akinek ezen felül lehet szakképzettsége is. Ezt válasszuk, ha a stresszel való megküzdésben, egy megterhelő élethelyzettel, gyásszal, traumával, konfliktussal kapcsolatban szeretnénk segítséget kérni, vagy az önértékelésünket szeretnénk megerősíteni. A célt a szakemberrel közösen választjuk, és kb. 6 alkalomtól több évig tartó folyamatba is belevághatunk.

A „tanácsadás” név csalóka, mert a pszichológus nem tanácsokkal segít, hanem egyrészt olyan bizalmi légkört épít, amiben a kliens biztonságban érzi magát, másrészt abban segít, hogy a kliens jobban megértse a saját érzelmeit, reakcióit. Egy ilyen kapcsolatban fejlődik a személyiség. A cikk végén megláthatjuk, hogyan.

Terápiát klinikai szakpszichológus és pszichoterapeuta végez. Ők diagnosztizálják és gyógyítják a lelki betegségeket. Például pánikbetegségben, depresszióban, skizofréniában, személyiségzavarban szenvedőknek segít a terápia. Terápiába akkor is érdemes járni, ha nem egy konkrét pszichés betegség, hanem évek óta tartó, visszatérő kapcsolati, önértékelési probléma megoldása a cél. Terápiára lehet szükségünk akkor is, ha testi betegség is társul a szorongáshoz, ha visszatérő pánikrohamunk van, vagy ha látszólag ok nélkül több hétre megváltozik a hangulatunk.

A mesterdiplomával rendelkező pszichológus az első 1-3 alkalmon segít eldönteni, hogy szükségünk van-e terápiára, és javasolhat a kérdésünkhöz illő szakembert.

A pszichológusok munkájában közös, hogy a lélek törvényszerűségeire épül, legfőképpen arra, hogy

ami kapcsolatban romlott el, az kapcsolatban gyógyul.

Miért nem elég önsegítő könyveket olvasni, podcastokat hallgatni?

Időnként szükség lehet egy olyan kapcsolatra, ami mély változást hoz. A gyógyító kapcsolatban a mi érzelmeinkre reagálnak, a mi nehézségeinket segítenek értelmezni – ez pedig kihat a terápián kívüli kapcsolatainkra. Visszatérve a kezdeti példákra, nézzük meg, hogy ki mire jutott a pszichológusnál:

Zoli relaxációt tanul, ami segít kikapcsolni. Sokkal nyugodtabb, és ő szabja meg, hogy milyen határidővel vállal egy munkát. Sok kellemetlen tényező megmaradt a munkahelyén, de ez már nem olyan fontos neki, mert feltölti a családdal, barátokkal töltött idő.

Livi kiderítette a beszélgetések alatt, hogy a szülei hasonlóan félnek a kudarctól, mint ő, és minden apró hibával kapcsolatban valamilyen bölcs tanácsot adtak neki. Eldöntötte, hogy nem vár magától 100%-os teljesítményt, és megvédi magát a lehúzó megjegyzésekkel szemben. Táncolni tanul, és rájött, hogy a hibázás a tanulás része.

Zsanett korán elvesztette az édesapját, és sokszor a bátyja vigyázott rá, aki szerette volna „lepasszolni”, és nem vette figyelembe a kislány véleményét. Zsanettnak egy nézeteltérés során emiatt jön elő az a félelme, hogy elhagyják, és úgy érzi, hogy be kell bizonyítani az igazát. Egy év terápia után kevésbé ijesztő, ha a párja nem ért vele egyet, és jobban bízik az emberekben.

Az első 1-3 alkalommal a pszichológus felméri, hogy tud-e a témánkkal dolgozni, és mi is kiderítjük, hogy szívesen dolgozunk-e a pszichológussal.

A legfontosabb kérdés ilyenkor, hogy biztonságban érezzük-e magunkat a vele való kapcsolatban, és rá merjük-e bízni magunkat.

Ha nincs meg a biztonság, bátran váltsunk! Ha a témánk nem halad előre, beszéljük meg a pszichológussal. Ez alapján új célt jelölhetünk ki, lezárhatjuk a munkát, és dönthetünk úgy, hogy egy másik pszichológussal dolgoznánk.