Blog

Nyáron még fontosabb a megfelelő cipőválasztás

Emineo Baleseti ügyelet sajtóközlemény Nyári cipőLassan beköszönt az igazi nyár, amikor leginkább mezítláb, vagy szellős papucsokban, szandálokban érezzük majd jól magunkat. Sokszor azonban éppen ezek a könnyed nyári lábbelik a legfőbb okozói súlyos mozgásszervi problémáknak, így nem árt az óvatosság. 

Többnyire a magas sarkú cipőket kárhoztatják, és óvnak attól, hogy a hölgyek sokat viseljenek ilyen lábbeliket, pedig hasonló gondokat okozhatnak a lapos talpúak is. Dr. Börzsei-Knoll Veronika, az Emineo Egészségügyi és Baleseti Központ ortopéd-traumatológusa szerint tisztában kell lennünk azzal, mekkora a lábunk.

– Nem egyformák a lábaink. Tudnunk kell, hogy melyik a hosszabb, a szélesebb és ennek megfelelően kell cipőt választanunk. Inkább mindig a nagyobbat vegyük meg  a nagyobb lábfejünkhöz. Emellett az is fontos, hogy milyen anyagból készült a cipő! Mivel ezeket a lábbeliket mezítláb hordjuk, olyat válasszunk, amelynek természetes anyagból készült a borítása, bőrből vagy parafából készítették – javasolta Dr. Börzsei-Knoll Veronika lábsebész.

A nyári cipők éppolyan károkat okozhatnak egész napos viselet során, mint egy magas sarkú: a flipflop pluszmunkának teszi ki a lábunkat, ettől az állandó fokozott izomműködéstől pedig jelentős fájdalmakat élhetünk át, idővel pedig előláb-deformitás is kialakulhat.

– Nyitott cipőkben nem tudunk súlypont-helyreállító cipőbetéteket hordani, ebben az időszakban, ezt kompenzálva, a legtöbbet mezítláb kellene lennünk. Otthon, aszfalton, egyenes talajon nem sok értelme van a mezítlábas közlekedésnek, az igazán hatásos az, ha egyenetlen talajon, kavicsos, homokos, füves területen gyalogolunk. Előfordul azonban, hogy erre nincsen lehetőség, ilyenkor a naponta többszöri lábtornát szoktam javasolni – tette hozzá a szakember.

Nem árt tehát az óvatosság, nyáron is gondoljuk át, milyen cipőt viselünk. Rendszeresen váltsuk a lábbeliket és a körülményeknek megfelelően válasszunk. Strandra kiváló viselet  a flipflop, városnézésre viszont légáteresztő, természetes anyagból készült, zárt cipőt vegyünk fel, amely tartja a lábfejünket és a bokánkat. Ha mégis úgy érezzük, megterheltük a lábunkat, megduzzadt a bokánk, sántikálunk, ne késlekedjünk, hiszen minél hamarabb megkezdjük a megfelelő terápiát, annál gyorsabb a gyógyulás is. Az Emineo Egészségügyi és Baleseti Központban egyébként nem kell hosszú órákat várakozni a betegeknek, mert azonnali ellátásban részesül minden hozzájuk érkező páciens a hét minden napján reggel 8 és este 8 között.