Meniszkusz megőrző program

Az ortopédiai műtétek között az egyik leggyakoribb a meniszkuszsérülés orvosi ellátása. Tartósan, túlzott igénybevétel esetén vagy hirtelen, oldalra végzett mozdulatok során sérülhet meg ez a testrész. Éppen ezért nemcsak sportolókat, hanem fizikai munkát végzőket is érinthet, és fokozottan fordulnak elő veleszületett térd- és alsó végtagi rendellenességek esetén (pl. x-láb, o-láb, laza térd). Ha nehézséget okoz a térd hajlítása, nyomásra érzékeny, vagy eleve fájdalmas, és mozgatás közben bármilyen hangot lehet hallani a térdízület felől, nagy valószínűséggel a meniszkusz sérülésével állunk szemben, és a legtöbb esetben mielőbbi műtétre van szükség.

20-30 éve, amikor még a porcsarló szakadását úgy tudták csak ellátni, hogy ki kellett nyitni az ízületet, a teljes porcgyűrűt eltávolították. Ezek a betegeknél 10-15 év múlva olyan mértékű ízületi kopás alakult ki, hogy a panaszaik enyhítésében csak a protézisbeültetés segíthetett.

Az artroszkópos, minimál invazív technika elterjedésével viszont törekszünk a minél kisebb, csak a sérült rész kimetszésére. Sajnos a biomechanikai kutatások bizonyítják, hogy a porcsarló 30 százalékának eltávolítása már komoly kopásos elváltozásokat okozhat. Leggyakrabban mégis ekkora nagyságú szövetet kell kimetszeni ahhoz, hogy ne maradjon bent az ízületben olyan szabadon mozgó részlet, amely szintén ízületi gyulladást és fájdalmat okozhat.

A legújabb artroszkópos műtéti technikák és meniszkusz visszavarrási eljárások tovább csökkenthetik a kivett porcgyűrű nagyságát. Ezt az új irányzatot a meniszkuszt megóvó elv hozta napvilágra. Természetesen ezek a beavatkozások megnövekedett műtéti időt, speciális műszerezettséget és sok esetben megnyúlt rehabilitációt is eredményeznek.

Előfordul, hogy a térd külső félhold alakú porca sérül meg baleset során, de akár már gyermekkorban. Utóbbi elváltozás oka lehet, hogy veleszületett rendellenesség miatt a meniszkusz nem félhold, hanem korong alakú. Guggolás közben a megnagyobbodott porc fájdalmas kattanást idéz elő az ízület külső oldalán. Kezelése hasonló, mint a belső meniszkusz sérüléseknek, artoszkópos technikával operáljuk meg a sérült testrészt.

Az Emineo Magánkórházban az országban elsők között vált elérhetővé a szintetikus meniszkusz porcváz beültetése. A rövid 0,5-1 órás műtét során, artroszkópos eljárással a hiányzó meniszkuszdarabot szintetikus szivacsvázzal pótoljuk, az implantátum őssejtszuszpenzióval átitatva tökéletes ízületi porcsarlóvá alakul át.

Miért jó ez a betegnek?

A térdízület anatómiájának és biomechanikájának, lehetőség szerint maradéktalan visszaállítása megállíthatja az ízület korai öregedését, kopását. Elvünk, hogy nem kiveszünk, hanem megőrzünk minden ízületi darabot, amíg csak lehetséges! Magánkórházunk a betegek érdekében ezt az irányvonalat képviseli.

Az Emineo Magánkórházban tapasztalt és képzett specialisták állnak rendelkezésre térdsebészeti szakrendelésünkön, ráadásul online foglalási rendszerünkön biztosított az azonnali bejelentkezés!

Kérjük, a szakrendelés időpontjának kiválasztásához kattintson a „Bejelentkezés” gombra.