Porcfelszín program

Az ízületi porc normál esetben szilárd és rugalmas anyag, akár erőteljes terhelésnek is ellenáll. Az aktív élet és az életkor előrehaladtával azonban ízületeink porcfelszíne sérülhet, illetve megkophat. Az Emineo Magánkórházban különös hangsúlyt fektetünk az ízületi felszínek minél pontosabb helyreállítására, gyógyítására, és a lent felsorolt technikákkal megpróbáljuk a költséges térdprotézis beültetést elkerülni vagy minél későbbre halasztani.

Milyen technikáink vannak?

Mozaikplasztika

Körülírt porcfelszín idegfunkció zavarának gyógyítási módszere, amelyet artroszkópos technikával, az ízület felnyitása nélkül végzünk el. Ebben a mintegy 1,5 órás műtéti eljárásban az ízület olyan felszínéről, amelyet nem terhelünk, egészséges porccal fedett csonthengert veszünk ki és beültetjük a porchiányos területekre. A beültetett porcos-csontos hengerek ezután beépülnek, és fél-egy év elteltével az ízület porcborítása épnek tűnhet. Ez azonban csak kis méretű területek pótlása esetén alkalmazható.

Miért előnyös ez a betegnek? Mert ugyanazon ízületből történik az átültetés. Jól kiforrott műtéti technikával jó ízületi rekonstrukciót tudunk elérni.

Mikrofraktúra

A porcfelszín kopott területeit artroszkópos technikával gyógyítjuk. Az egyórás műtét során a sérült, levált porcfelületet a vérző, csontos alapig eltávolítjuk, majd a csontos alapba kicsi lyukat fúrunk. Ezeken keresztül nő ki az új, másodlagos porcfelszín. A lyuk felszíne függ a kezelendő terület nagyságától. A módszert ahhoz tudnánk egy laikus számára hasonlítani, mint amikor tavasszal az utakat kátyúzzák.

Miért előnyös ez a betegnek? Nagyobb ízületi kopásos területeket is tudunk vele kezelni. Hátránya, hogy a porcfelszín hiányos területén ezzel a módszerrel csak heges porcfelszínt tudunk kinöveszteni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy két-öt év múlva a kopásos klinikai panaszok ismét felerősödhetnek.

Csípőlapátból nyert őssejtkezelés

A mintegy kétórás artroszkópos műtét során eltávolítjuk a sérült-kopott porcfelszíneket. A lecsupaszított területre a csípőlapátból injekcióstűvel nyert őssejtszuszpenziót (10-15 ml) lecentrifugálva és speciális szűrőrendszeren átpasszírozva 4-8 ml, őssejtekben gazdag folyadékot kapunk, amelyet a sérült területre fecskendezve másodlagos porcképződést érünk el.

Miért előnyös ez a betegnek? Saját anyagból alakítjuk ki az őssejtekben gazdag szűrletet. Az eljárás akár többször megismételhető.

Chondrofiller kezelés

Magyarországon egyedülálló módszer, amely során egy 1-1,5 órás artroszkópos műtéttel eltávolítjuk a sérült, kopott porcfelszíneket. Erre a felszínre patkányfarokból biotechnológiai módszerrel elkészített, kocsonyaszerűre megkötő, üvegporc alapanyagot fecskendezünk be. Ezalatt a művi felszín alatt MRI-vel igazolt saját üvegporcfelszín épül fel fél-egy év alatt. A technológia Németországban fejlesztett, ma az egyik legmodernebbnek mondható. A módszertant orvosaink a német gyártótól sajátították el és a beépített implantátumot minden esetben közvetlenül a gyárból betegenként, egyedileg rendeljük meg.

Miért előnyös ez a betegnek? Jelentős porckopásos betegségeknél is alkalmazható, a térdkalács porcfelszíne is pótolható. Üvegporc épül fel, amely nem másodlagos rostosporc. Egynapos sebészeti ellátás keretében elvégezhető. Nagyjából ugyanaz a teherviselése, mint a sérülés előtti állapot során.

Szintetikus porc- és csontfelszínváz-beültetés

Nagyobb ízületi porcfelszín, illetve csontfelszín hiányok esetén kitakarítva, felfrissítve a sérült területet, szintetikus szövetet ültetünk be, melyet őssejtekkel átitatva, az érintett területre beragasztva, jól terhelhető porcfelszín képződik. A műtét időtartama 2 óra.

Miért előnyös ez a betegnek? Nagyobb, akár 8 négyzetcentiméter nagyságú, mély porcfekélyek is kezelhetők ezzel a technikával és ezzel az idő előtti protézisbeültetés halaszthatóvá válik. Műtéti idő: technikától függően 0,5-2 óra.

Az Emineo Magánkórházban tapasztalt és képzett specialisták állnak rendelkezésre térdsebészeti szakrendelésünkön, ráadásul online foglalási rendszerünkön biztosított az azonnali bejelentkezés!

Kérjük, a szakrendelés időpontjának kiválasztásához kattintson a „Bejelentkezés” gombra.