Egyénre szabott elülső keresztszalagpótlás programja

A térd az egyik legsérülékenyebb testrészünk, nagy terhet visz és bonyolult mozgást végez, különösen nagy igénybevételnek van kitéve úgynevezett rotációs sportok közben. A labdarúgás, a kosárlabda, a kézilabda, a squash, a síelés és a tenisz is olyan mozgásforma, amely során gyakoriak a térdsérülések. Leggyakrabban a meniszkuszsérülés, majd az elülső keresztszalag-szakadás az, amely orvosi beavatkozást igényel, nem mindegy azonban, milyen módszerrel operálják meg ezeket a károsodásokat.

Az Emineo Magánkórházban – Dr. Knoll Zsolt PhD., az ország egyik elismert térdspecialistájának vezetésével – az egyénre szabott keresztszalagpótlást javasoljuk. Ezek száma egyre növekszik világszerte, magánkórházunkban is tapasztaljuk ezt a tendenciát. Ráadásul egyre fiatalabb és egyre idősebb aktív betegek jelentkeznek térdízületi instabilitással. Másra van azonban szüksége egy tizenéves focistának, másra egy kézilabdázónak, de mást igényel egy élsportoló is, ugyanakkor eltérő az igénye a negyvenes hölgynek, aki a sípályán sérül meg, akárcsak annak a hatvanas éveiben járó aktív embernek, aki naponta sportol. Ezek a változatos igények vezettek oda, hogy megalkossuk az egyénre szabott keresztszalaggyógyítás stratégiáját az Emineo Magánkórház térdsebészeti beavatkozásainak terén.

A keresztszalag pótlására többfajta műtét létezik, a legújabb a kétköteges, úgynevezett double-boundle technika. Ebben az esetben az elülső keresztszalagot nem egy kötegként kezelik, hanem két kötegként pótolják azt. Dr. Knoll Zsolt PhD., az Emineo Magánkórház egyik vezetője, alapítója Magyarországon az elsők között alkalmazta ezt a fajta szalagpótlást, és már több száz sikeres műtétet hajtott végre.

Az 1-1,5 órás operáció során a térdízületben az elülső keresztszalag eredésénél és tapadásánál célzott furatokat készítünk, melyeken keresztül áthúzzuk a térdet tartó inakat.

Az egyénre szabottság abban jelentkezik, hogy milyen fajta ínnal és milyen rehabilitációs programmal történik a gyógyítás további lépése. Az egycsatornás és double-bundle technikát az alapján választjuk ki, hogy milyen vastag az ín, amellyel pótolni szeretnénk. Sok mindentől (a beteg nemétől, a sportaktivitás típusától, az esetleges térdkalácsbetegségtől és a páciens korától) függ azonban, hogy milyen inat alkalmazunk a keresztszalag pótláshoz, melyek lehetnek, Hamstring, combfeszítő ín, térdkalácsín, szintetikus szalag, iliotibiális szalag.

Az Emineo Magánkórházban a programunk sikerességét az érintett számára nemcsak a legalkalmasabb műtéti típust kiválasztása, de hasonló mértékben az ehhez leginkább illeszkedő rehabilitáció kiválasztása biztosítja. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az egyénre szabott módszerrel az Emineo Magánkórház pácienseinek 92 százaléka térhetett vissza a sérülés előtti minőségű aktív élethez, sportoláshoz.

Miért előnyös ez a betegnek?

Ezzel a modern anatómiai rekonstrukcióval olyan mértékben felgyorsul a rehabilitációs időszak, hogy a műtét után három héttel a páciensek már autót tudnak vezetni. Az egész eljárás összesen kb. két hét kiesést jelent a munkahelyről. A legnagyobb előnye pedig, hogy az Emineo Magánkórházban mindössze egy napot kell eltölteni.

Keresztszalagpótlás gyermekeknek

Hazánkban elérhetővé vált olyan gyermekeken is a keresztszalagpótlás-műtét, akiknél a növekedési zónák még nem zárultak le. Ezekben az esetekben saját ínnal, de a növekedési zónák megsértése nélkül történik a térdsebészeti beavatkozás.

Miért előnyös ez a betegnek?

A műtétet azért javasoljuk gyermekek esetében is, mert gyakran a keresztszalag sérülését egyéb társsérülések is követhetik a térdízület instabilitása miatt. Ezek a társsérülések később a térdízület kopásának előfutárai lehetnek.

Az Emineo Magánkórházban tapasztalt és képzett specialisták állnak rendelkezésre térdsebészeti szakrendelésünkön, ráadásul online foglalási rendszerünkön biztosított az azonnali bejelentkezés!

Kérjük, a szakrendelés időpontjának kiválasztásához kattintson a „Bejelentkezés” gombra.