Nyaki porckorongsérv (gerincsérv) műtét

A porckongsérv

Gerincoszlopunk csigolyák, porckorongok és szalagrendszerek bonyolult felépítésű tartószerkezete. A csigolyák között elhelyezkedő porckorongok rugalmasságot biztosítanak a gerincoszlopnak. A korong két fő része a gyűrű és a mag. A lamina pedig az a csigolyarész, mely védőburkolatot képez a gerinccsatorna hátsó részén.

Az idő előrehaladtával, esetleg nagyobb terhelés eredményeképpen, de akár alkati sajátosságokból kifolyólag is, a porckorongok elfajulhatnak, melynek eredményeképpen előboltosulhatnak, kitüremkedhetnek (sérv képződhet rajtuk), melynek következtében a környezetükben futó idegekre nyomást gyakorolhatnak.

A nyaki porckorongsérvek különös jelentőséggel bírnak, veszélyesebbnek is tartjuk, miután a gerinc ezen szakaszán nemcsak idegek helyezkednek el, amelyek egy-egy izomcsoportot látnak el érző és mozgató beidegzéssel, hanem maga a gerincvelő is, amelyben a létfontosságú idegpályák foglalnak helyet és amelyek összekötik agyunk és végtagjaink működését. Az itt keletkező porckorongsérvek gerincvelői nyomást/kompressziót okozhatnak, amelyek mind a négy végtagra kiterjedő izomgyengeség/bénulás, érzéskiesés vagy vegetatív zavar (vizelet- és székletürítési zavarok) formájában is megjelenhetnek.

A műtét célja

A műtét célja a kórosan kitüremkedett porckorongrész/sérv, eltávolítása, az idegi struktúrák és  gerincvelő dekompressziója, tehermentesítése. A nyaki porckorong(ok) eltávolítását követően a gerinc stabilitását egy ún. ventrofixatio-val (belső rögzítés) biztosítjuk, mely igazából a porckorong helyére, a csigolyák közé helyezett távtartó, a csigolyákba illesztett csavarok és csigolyák elülső felszínére fektetett lemez együtteséből kialakított stabilizáció. A nyaki (cervikális) porckorongsérv műtét, egy komplex gerincsebészeti beavatkozás.

A műtét előtt szükséges teendők

Műtét előtt szükséges labor, EKG és mellkas RTG vizsgálatok elvégzése majd a leletekkel egy altatóorvos vizsgálat következik. A műtétet általános érzéstelenítésben, altatásban végezzük.

A műtét előtt szükséges teendők

Műtét előtt szükséges labor, EKG és mellkasröntgen vizsgálatok elvégzése, majd a leletekkel egy altatóorvosi vizsgálat következik.

A műtétet általános érzéstelenítésben, altatásban végezzük.

Az antero lateralis nyaki feltárás – mikrodiszcektómia  a gerinc belső rögzítése (ventrofixatio)

A nyaki porckorongsérvet egy úgynevezett elülső-nyaki (anterolateralis) feltárásból operáljuk, melynek során a nyakon elöl, lehetőség szerint az egyik bőrredőben ejtünk egy haránt bőrmetszést. A felületes nyakizmon keresztül (platysma) eljutunk a mély nyaki izmok (fejbiccentő, garat- és gégeizmok) rétegébe, melyeket csakúgy, mint a nyaki nagyereket, eltartjuk, és egy műtéti csatornát alakítunk ki, melyen keresztül eljuthatunk a gerinccsatorna elülső felszínéhez. Megfelelő méretű feltárók behelyezését követően képerősítő RTG berendezéssel azonosítjuk a beteg porckorongot/gerincszakaszt. A porckorongot mikroszkóp nagyítása mellett részben fúró, részben kézi eszközök segítségével távolítjuk el.

A csigolyák közötti rést egy speciális távtartó segítségével terpesztjük/nyitjuk fel, majd az idegek dekompressziója és a sérv eltávolítása után a résbe (a porckorong helyére) egy megfelelő méretű távtartót ültetünk be. A távtartót a gerinccsatorna elülső felszínére helyezett lemez segítségével rögzítjük a szomszédos csigolyá(k)ba vezetett csavarokkal.

A műtét végén réteges sebzárást követően egy draint hagyunk vissza a műtéti üregben, melyet legtöbbször a műtétet követő napon eltávolítunk.

A műtétet követő időszak

A műtétet követően a beteg nyaki/torokfájdalmat érezhet, mely részben a sebzés és részben a feltárás során szükséges, nyelőcső és légcső eltartás eredménye. A “gombócérzés” a torokban mely hasonló egy torokfájáshoz, a műtétet követő napokban hamar múlik. Átmeneti rekedtség felléphet.

A nyaki fájdalmat fájdalomcsillapító gyógyszerekkel kezeljük.

A beteg a műtét napján szigorúan ágyban fekszik, az ágyban elfordulhat.

A műtétet követő napon gyógytornász segítségével megkezdődik a beteg mobilizációja és az alapvető tornagyakorlatok, mozdulatsorok (ágyból történő felkelés stb) bemutatása és begyakorlása.

Műtétet követően puha nyaki gallér viselése kötelező 6 héten keresztül.

2 x 14 alkalom gyógytorna otthonápolás keretén belül szükséges.

A műtétet követően

  • 6 hétig!! A puha nyaki gallér viselése napközben szükséges, ágyban fekvéskor eltávolítható.
  • A hajolgatás, kisebb teher emelése nem javasolt ebben az időszakban. 6 hét után is csak fokozatosan, hozzávetőleg 3 hónap alatt lehet visszatérni a megszokott életvitelhez.
  • vérhígító kezelés folytatása a műtétet követő 2 hétig szükséges.
  • Gyulladáscsökkentő és izomlazító gyógyszeres kezelés a műtétet követő 3-4 hétig javasolt.

A műtétet követően kontroll nyaki RTG vizsgálatot végzünk.

A beteg a műtét másnapján, amennyiben belszervi és neurológiai státusza engedi, otthonába távozhat. A hazaszállítás ledöntött autósüléssel lehetséges.

A varratszedés műtétet követő 7. napon történik.

Műtétet követő 6. héten ambuláns kontrollvizsgálatra várjuk a betegeket.

A műtét nem garancia, hanem lehetőség a gyógyulásra!

Egy műtét sikerét a műtéten túl nagymértékben segíti a beteg közreműködése, az utókezelés javallatainak betartásával/végrehajtásával és javasolt életmódtanácsok betartásával.