Ágyéki porckorongsérv (gerincsérv) műtét

A porckongsérv

Gerincoszlopunk csigolyák, porckorongok és szalagrendszerek bonyolult felépítésű tartószerkezete. A csigolyák között elhelyezkedő porckorongok rugalmasságot biztosítanak a gerincoszlopnak.A korong két fő része a gyűrű és a mag. A lamina pedig az a csigolyarész, mely védőburkolatot képez a gerinccsatorna hátsó részén.

Az idő előrehaladtával, esetleg nagyobb terhelés eredményeképpen, de akár alkati sajátosságokból kifolyólag is a porckorongok elfajulhatnak, melynek következményeként előboltosulhatnak, kitüremkedhetnek (sérv képződhet rajtuk), melynek következtében a környezetükben futó idegekre nyomást gyakorolhatnak.

A műtét célja

A műtét célja a kórosan kitüremkedett porckorongrész (sérv) eltávolítása és az idegi struktúrák dekompressziója, tehermentesítése.

A lumbális (ágyéki) gerincsérv- vagy porckorongsérvműtét, ha nem is nevezhető rutin beavatkozásnak, mindenféleképpen az egyik leggyakrabban végzett gerincsebészeti műtéttípus.

A porckorongsérv műtét előtt szükséges teendők

Műtét előtt szükséges labor, EKG és mellkasröntgen vizsgálatok elvégzése, majd a leletekkel egy altatóorvosi vizsgálat következik.

A műtétet általános érzéstelenítésben, altatásban végezzük.

A mikrodiszcektómia

A mikrodiszcektómia az ágyéki porckorongsérv standard műtétévé vált. A műtétet sebészi mikroszkóp segítségével végezzük, így igen kicsiny metszést szükséges a deréktájon. A műtét hason fekvő helyzetben történik, altatásban. A metszés legtöbb esetben a középvonalban az alsó ágyéki régióban kb. 4-10 cm hosszúságú, melynek hossza és elhelyezkedése természetesen nagyban a függ a betegség lokalizációjától, kiterjedésétől és a beteg adottságaitól is (zsírszövet vastagsága, csontos struktúrák mérete).

Az ominózus gerincszakaszt RTG képerősítő segítségével azonosítjuk műtét közben.

A középvonalban végzett bőrmetszést követően a gerinc oldalán elhelyezkedő ún. paravertebralis, vagyis gerinc melletti tartóizmok leválasztásra kerülnek. Ezt követően a csontos gerinccsatornán, két csigolya laminája között elhelyezkedő szalagok (sárga szalag) eltávolításával (flavotómia) és a csontos lamina egy részének elfúrásával (arcotomia, hemi laminectomia), egy műtéti ablakot nyitunk, melyen keresztül betekinthetünk a gerinccsatornába.

A gerinccsatornában azonosítjuk a durazsákot és az abból kilépő ideggyököt. Az műtéti feltárás alján, a durazsák és a kilépő ideggyök alatt azonosítjuk a csigolyák közötti rést, melyben helyet foglal a porckorong, de legtöbbször az innen kitüremkedő sérv maga válik először láthatóvá.

A gerinccsatornába történő manipuláció célja az ideg és a durazsák mobilizálásával/ eltartásával a porckorongsérv eltávolítása és a kiújulás lehetőségét csökkentendő, a porckorong lehetőség szerinti minél nagyobb mértékű megkisebbítése/eltávolítása. (A porckorongot egy ilyen feltárás esetén teljesen nem lehet eltávolítani.)

A műtét végén megbizonyosodunk, hogy a csontos elemek egy részének eltávolításával kellő teret biztosítunk az ideg és az idegrostokat tartalmazó durazsák környezetében (ezt hívjuk dekompressziónak). Ezt követően gondos vérzéscsillapítást követően, amennyiben szükséges, vérzés gátló anyagot helyezünk a műtéti területre (ezek az anyagok felszívódnak 4-6 héten belül), és a sebet rétegesen zárjuk.

A sebre egy fedőkötés kerül, mely a varratszedésig fennmarad.

A műtétet követő időszak

A porckorongsérvműtétet követően a beteg a műtét napján ágyban fekszik többnyire hanyatt ,de pár órával a műtétet követően már elfordulhat fekvő helyzetben.

A műtétet követő napon gyógytornász segítségével megkezdődik a beteg mobilizációja és az alapvető tornagyakorlatok, mozdulatsorok (ágyból történő felkelés stb.) bemutatása és begyakorlása.

A porckorongsérv műtétet követően

  • 6 hétig!! szigorú ülés tilalom javasolt. Leülni csak a legszükségesebb esetekben, rövid ideig engedélyezett. A hajolgatás és kisebb teher emelése sem javasolt ebben az időszakban. 6 hét után is csak fokozatosan, hozzávetőleg 3 hónap alatt lehet visszatérni a megszokott életvitelhez.
  • vérhígító kezelés folytatása a műtétet követő 2 hétig szükséges.
  • Műtétet követően gyulladáscsökkentő és izomlazító gyógyszeres kezelést írunk fel, melyet 3-4 hétig javasolt szedni

A beteg a műtét másnapján, amennyiben belszervi és neurológiai státusza engedi, otthonába távozhat.

Otthonában 4 héten keresztül (2×14 alkalom) gyógytorna szükséges.

A varratszedés aműtétet követő 7. napon történik.

A műtétet követő 6. héten ambuláns kontrollvizsgálatra várjuk a betegeket.

A porckorongsérv műtét nem garancia, hanem lehetőség a gyógyulásra!

Egy műtét sikerét a műtéten túl nagymértékben segíti a beteg közreműködése, az utókezelés javallatainak betartásával/végrehajtásával és javasolt életmódtanácsok betartásával.