Szabóbütyökműtét

A szabóbütyök-deformitás megszüntetése csak műtéti úton lehetséges. Az Emineo Magánkórházban a legkorszerűbb elvek alapján gyógyítunk, a bütyök és más elváltozások kezelésében a Német Lábsebészeti Társaság protokollja szerint operálunk. Ez alapján az operáció során eltávolítjuk a meszes felrakódást, felszabadítjuk az ízületi tokot, és a kisujj lábközépcsontjának tengelyét is korrigáljuk. A legfontosabb az, hogy a láb statikáját és eredeti anatómiai állapotát állítsuk vissza, ennek köszönhetően ugyanis nem nő vissza a műtét után a kitüremkedés.

Az operáció egynapos beavatkozás keretében, általában altatásban történik. A mintegy 1 órás operáció során speciális titán implantátumokat használunk, melyeket, ha panaszt nem okoznak, nem kell eltávolítani, így a páciensünkre nem vár egy újabb (fémkivételi) műtét! A műtét után egyénfüggően különböző mértékű fájdalom jelentkezhet.

A fájdalomcsillapító szintjének beállítása és a seb átkötése után gyógytornászunk még a betegszobában betanítja a varratszedésig otthon végzendő gyógytornát és ha minden rendben, hazabocsátjuk páciensünket a fekvőbeteg osztályunkról

Ha többet szeretne tudni a betegség tüneteiről és a lehetséges nem műtéti gyógyítási módszerekről, itt tájékozódhat.

Melyek az utókezelés lépései?

A szabóbütyökműtét után a varratszedésig az operált láb teljes tehermentesítését javasoljuk (mankózás), valamint trombózismegelőző injekciót kérünk beadni minden esetben. A varratszedést követő négy hétig speciális kezelőcipővel terhelhető a láb. A műtét után 6 hétig elengedhetetlen gyógytornára járni, mely esetben az Emineo Rehabilitációs részlegét javasoljuk, ahol a gyógytornászok nemcsak általános képzettséggel rendelkeznek, de minden nálunk végzett műtéttípusunkra speciálisan ki lettek képezve. Csak a folyamatos és helyes gyógytorna segíti/biztosítja a mozgástartomány növelését és az izomerő visszatérését.

Miért jó ez a betegnek?

A műtéttel a beteg megszabadulhat a folyamatos fájdalmaitól, melyek korlátozták a mindennapi életben, munkavégzésben, továbbá az esztétikai megjelenést is a betegség előttihez hasonló állapotba hozzák vissza. Az operált láb terhelhetősége és a mozgástartománya is jelentősen nő.

Szakorvosaink:

Boka- és Lábsebészet

Dr. Börzsei-Knoll Veronika

Ortopéd-traumatológus, lábsebész