Merev öregujj (Hallux Rigidus) műtét

Az Emineo Magánkórházban a legkorszerűbb elvek alapján gyógyítunk, a Hallux Rigidus elváltozás kezelésében is a Német Lábsebészeti Társaság protokollja szerint operálunk. Ez alapján, az 1-1,5 órás operáció során a panaszt okozó I. ujj (nagyujj) alapízületét feltárva eltávolítjuk a széleken keletkezett csontkinövéseket. Szükség esetén a csont sugár megrövidítésével lazítjuk az ízületi tokot. Nagyon súlyos esetben a panaszok megszüntetését csak az ízület elmerevítésével lehet elérni.

Az operáció egynapos beavatkozás keretében, általában altatásban történik. Az operáció során speciális, titán implantátumokat használunk, melyeket, ha panaszt nem okoznak, nem kell eltávolítani, így a páciensünkre nem vár egy újabb (fémkivételi) műtét! A műtét után egyénfüggően különböző mértékű fájdalom jelentkezhet.

A fájdalomcsillapító szintjének beállítása és a seb átkötése után gyógytornászunk még a betegszobában betanítja a varratszedésig otthon végzendő gyógytornát és ha minden rendben, hazabocsátjuk páciensünket a fekvőbeteg osztályunkról

Ha többet szeretne tudni a betegség tüneteiről és a lehetséges nem műtéti gyógyítási módszerekről, itt tájékozódhat.

Melyek az utókezelés lépései?

A műtét után 3 hétig az operált láb teljes tehermentesítését javasoljuk (mankózás), valamint trombózis megelőző injekciót kérünk beadni minden esetben. A rehabilitáció során 4-6 hétig speciális kezelőcipővel terhelhető a láb. A műtét után 2-3 hónapig elengedhetetlen gyógytornára járni, mely esetben az Emineo Rehabilitációs részlegét javasoljuk, ahol a gyógytornászok nemcsak általános képzettséggel rendelkeznek, de minden nálunk végzett műtéttípusunkra speciálisan ki lettek képezve. Csak a folyamatos és helyes gyógytorna segíti/biztosítja a mozgástartomány növelését és az izomerő visszatérését.

Miért jó ez a betegnek?

A műtéttel a beteg megszabadulhat a folyamatos fájdalmaitól, melyek korlátozták a mindennapi életben, munkavégzésben. A fájdalom csökkenése mellett a terhelhetőség és a mozgástartomány jelentősen nő.

Szakorvosaink:

Boka- és Lábsebészet

Dr. Börzsei-Knoll Veronika

Ortopéd-traumatológus, lábsebész