Lúdtalpműtét

Súlyos, panaszos lúdtalp esetén a hosszútávú megoldást a műtét jelenti. A műtét elvégzésének ideális ideje a láb növekedése miatt a 9-11 éves kor. Az Emineo Magánkórházban a legkorszerűbb elvek alapján gyógyítunk, a lúdtalpelváltozás kezelésében is a Német Lábsebészeti Társaság protokollja szerint operálunk.

A rövid, kb. 0,5 órás műtétet az teszi lehetővé, hogy az ugrócsont és sarokcsont között található egy idegvégződésekben gazdag csontcsatorna, amelynek ingerlése során a láb reflexesen korrigálja saját, hibás tartását.

A műtét során egy speciálisan erre a célra kiképzett csavart vezetünk a sarokcsonton át a sarokcsont és az ugrócsont között található idegvégződésekben gazdag csontcsatornába. A csavar lekerekített sima vége olyan ingert okoz a lábnak, mely hatására a kóros lábtartás megszűnik.

Az operáció egynapos beavatkozás keretében, általában altatásban történik. A műtét után egyénfüggően különböző mértékű fájdalom jelentkezhet. A fájdalomcsillapító szintjének beállítása és a seb átkötése után gyógytornászunk még a betegszobában betanítja a varratszedésig otthon végzendő gyógytornát és ha minden rendben, hazabocsátjuk páciensünket a fekvőbeteg osztályunkról

Ha többet szeretne tudni a betegség tüneteiről és a lehetséges nem műtéti gyógyítási módszerekről, itt tájékozódhat.

Melyek az utókezelés lépései?

A műtét után a varratszedésig az operált láb teljes tehermentesítését (mankózás) javasolunk, valamint trombózismegelőző injekciót kérünk beadni minden esetben. A gyógyulási időszak, egyéntől és az állapot súlyosságától függően 6-12 hét lehet. A műtét után 2-3 hónapig elengedhetetlen gyógytornára járni, mely esetben az Emineo Rehabilitációs részlegét javasoljuk, ahol a gyógytornászok nemcsak általános képzettséggel rendelkeznek, de minden nálunk végzett műtéttípusunkra speciálisan ki lettek képezve. Csak a folyamatos és helyes gyógytorna segíti/biztosítja a láb helyes tartását és az izomerő visszatérését.

Miért jó ez a betegnek?

A műtéttel és az azt követő rehabilitációval megszüntethetők a páciens tünetei, a fájdalom, fáradékonyság és csökkent terhelhetőség.

Szakorvosaink:

Boka- és Lábsebészet

Dr. Börzsei-Knoll Veronika

Ortopéd-traumatológus, lábsebész