Bütyök műtét

A bütyökdeformitás megszüntetése csak műtéti úton lehetséges. Évtizedekkel ezelőtt még gyakori volt a műtétet követő kiújulás, a modern lábsebészeti eljárásoknak köszönhetően azonban ma már végleges megoldás létezik a bütyök gyógyítására. Az Emineo Magánkórházban a legkorszerűbb elvek alapján gyógyítunk, a bütyök és más elváltozások kezelésében a Német Lábsebészeti Társaság protokollja szerint operálunk. A legfontosabb az, hogy a láb statikáját és eredeti anatómiai állapotát állítsuk vissza, ennek köszönhetően ugyanis nem nő vissza a műtét után a kitüremkedés.

A bütyök műtét egynapos beavatkozás keretében, általában altatásban történik. A kb. 1,5 órás operáció során a lábujj korrigált állását speciális, titán implantátumokkal rögzítjük. Ezeket a modern behelyezett anyagokat, ha panaszt nem okoznak, nem kell eltávolítani, így a páciensünkre nem vár egy újabb (fémkivételi) műtét! A műtét után egyénfüggően különböző mértékű fájdalom jelentkezhet. A fájdalomcsillapító szintjének beállítása és a seb átkötése után gyógytornászunk még a betegszobában betanítja a varratszedésig otthon végzendő gyógytornát és ha minden rendben, hazabocsátjuk páciensünket a fekvőbeteg osztályunkról.

Ha többet szeretne tudni a betegség tüneteiről és a lehetséges nem műtéti gyógyítási módszerekről, itt tájékozódhat.

Melyek a bütyök műtét utókezelés lépései?

A műtét után 3 hétig az operált láb teljes tehermentesítését javasoljuk (mankózás), valamint trombózis megelőző injekciót kérünk beadni minden esetben. A beavatkozást követően 4-6 hétig speciális kezelőcipő használatát javasoljuk. A műtét után 2-3 hónapig elengedhetetlen gyógytornára járni, mely esetben az Emineo Rehabilitációs részlegét javasoljuk, ahol a gyógytornászok nemcsak általános képzettséggel rendelkeznek, de minden nálunk végzett műtét típusunkra speciálisan ki lettek képezve. Csak a folyamatos és helyes gyógytorna segíti/biztosítja a mozgástartomány növelését és az izomerő visszatérését.

A rehabilitáció ugyan hosszadalmas, de korszerű implantátumokkal a műtét után nincs gipszrögzítés és a speciális sarokterheléses kezelőcipőben a lábadozás kényelmesebbé tehető.

Miért jó a bütyök műtét a betegnek?

A bütyök műtéttel a beteg megszabadulhat a folyamatos fájdalmaitól, melyek korlátozták a mindennapi életben, munkavégzésben, továbbá az esztétikai megjelenést is a betegség előttihez hasonló állapotba hozzák vissza. Az operált láb terhelhetősége és a mozgástartománya is jelentősen nő.

Szakorvosaink:

Boka- és Lábsebészet

Dr. Börzsei-Knoll Veronika

Ortopéd-traumatológus, lábsebész