Magas vérnyomás: figyeljünk rá!

120/80 – ezt a két számot kell megtanulnia mindenkinek. Ha a vérnyomásmérés során bármelyik érték magasabb, utána kell járni az okoknak. Ebben segít kardiológiai szakrendelésünk.

Vérnyomásmérés: az egyik legegyszerűbb diagnosztikai módszer, bárki elvégezheti otthon, a digitális vérnyomásmérők kevesebb, mint egy perc alatt pontos értéket adnak.

Mit mutat a digitális vérnyomásmérő?

Az otthoni digitális vérnyomásmérők három számot mutatnak:

  • az első szám: 120 Hgmm. Az artériák nyomása a szívverés alatt, higanymilliméterben megadva (orvosi neve: szisztolés vérnyomás).
  • a második szám: 80 Hgmm. Az artériák nyomása két szívverés között, higanymilliméterben megadva (orvosi neve: diasztolés vérnyomás).
  • a harmadik szám: 67/min. Pulzus, amely megmondja, hogy egy perc alatt hányan dobban a szív.

Mikor normális a vérnyomás?

Vérnyomásunk teljesen normális, ha az 120/80 Hgmm alatti. Ha az első értéke 120-130 közötti, figyelni kell vérnyomásunkra, mert ha nem változtatunk életmódunkon, a szisztolés érték növekedni.

Ha pedig 140/90 feletti vérnyomást tapasztalatunk, feltétlenül látogassunk meg a kardiológiai szakrendelést! De akkor is fontos a kardiológus szakorvossal való egyeztetést, ha teljesen egészségesnek érezzük magunkat, de az első, szisztolés értékünk 140 Hgmm feletti. 60 éves kor felett sok páciensünknél fordul elő ilyen.

Tartósan magas vérnyomás

Egy mérés nem mérés – a tartósan magas vérnyomás megállapításához sem. Ezért javaslunk a kardiológus meglátogatása előtt két óránként nyugalmi vérnyomásmérést, illetve Magánkórházunk lehetőséget biztosít az ABPM 24 órás vérnyomásmérésre is.

Mi tegyünk?

Amennyiben kiderül: betegségünk a magas vérnyomás, rendszeres kardiológus kontroll mellett lehet megszüntetni a betegséget. Kevéssé ismert, de szakirodalmilag bizonyított tény, hogy az ideális súlyhoz képest 1 kiló súlytöbbet 2 Hgmm-rel növeli meg a szisztolés vérnyomás értékét. Tehát 5 kiló súlyfelesleg leadása már sokat segíthet a vérnyomás csökkentésében.

A magas vérnyomás kezelésében a legfontosabb az életmódváltás:

  • súlycsökkentés, az ideális testsúly elérése, sok sétával, sportolással
  • sószegény étrend
  • alkoholfogyasztás drasztikus csökkentése

Szakorvosi segítség

Szakértő tanácsadóval sokkal könnyebb a magas vérnyomás kezelése. Ezért ajánljuk az Emineo Magánkórház kardiológiai szakrendelését.