long covid

Long COVID szindróma kezelése az Emineo Magánkórházban

Long COVID szindróma a COVID-fertőzés lezajlása után 12 héttel jelentkezhet, száraz köhögéssel, csökkent terhelhetőséggel. Ilyenkor a COVID-panaszokat gyakran allergiás légúti kórképektől – így az asztmától és a szénanáthától is – szükséges elkülöníteni, illetve együttes előfordulásuk esetén a terápiaválasztás személyre szabott tervezésében segíthet.

Elhúzódó száraz köhögés esetén általában nincs vagy nem ürül a légutakból a váladék. Hátterében állhat allergia, reflux, lezajlott COVID-fertőzés vagy orrból garat irányában váladékcsorgás, amely kiváltja a száraz ingerköhögést.

Az allergiás szezonban és kiemelten a COVID-infekciók után is érdemes tüdőgyógyászati konzultációt igénybe venni, mivel elsősorban a tüdő és a légutak működése lehet érintett, és kezelésével javulhat terhelhetőségünk. Kardiológiai, neurológiai és endokrinológiai vizsgálat is szóbajön, de célszerű légúti vírusfertőzés esetén a tüdő állapotát felmérni és kezelni elsősorban.

Mi történik a konzultáció során és miért fontos a tüdőbetegségek, az allergia és a long COVID szindróma együttes kezelése?

Konzultáció során orvosával átbeszéli, hogy hogyan és miként figyeljen tüneteire, valamint az allergiás és légúti kórtörténetét. Refluxbetegség irányában is kérdéseket kaphat, illetve azt is értékelik közösen, hogy post-COVID panaszok álhatnak-e a háttérben. Különös tekintettel a terhelhetőség csökkenésre, illetve időben lefolyásra, igy a napszaki, illetve évszakok szerinti panaszokat beszélik át. Ezt követően fizikális vizsgálat következik. A tüdőgyógyász további teszteket is rendelhet a krónikus köhögés okának felkutatásához. Krónikus légúti irritáció, asztma irányában további vizsgálatokat terveznek meg, így a légzésfunkciós teszt segít a tüdő kapacitásának mérésében, a nehézlégzés és köhögés okának tisztázásában, valamint a terápia megválasztásához is hozzájárul.