Legyünk biztonságban a karácsonyi vacsorán is!

Az idei karácsony sok szempontból más, mint az eddigiek. A koronavírus-járvány miatt sokan úgy döntenek, hogy inkább nem látogatják végig a családot, mert nem szeretnék megkockáztatni egy esetleges fertőzést. Vannak, akik az ünnepek előtt koronavírus-tesztet csináltatnak, hogy a közös ünneplés alatt biztonságban tudják családtagjaikat. Az alábbiakban nekik szeretnénk tájékoztatást nyújtani.

Az Emineo Magánkórházban háromféle Covid-tesztet lehet végeztetni: az aktuálisan zajló fertőzésről információt adó PCR-tesztet, melynek eredménye 24-72 órán belül elérhető, a szintén a jelenleg fennálló fertőzöttséget mutató antigén gyorstesztet, mely 20 percen belüli eredményt ad, illetve a korábban lezajlott covid-fertőzés kimutatására is alkalmas antitest gyorstesztet, mely a fertőzést követően 4-5 nap után érdemes csak használni. A legbiztosabb, ha kétféle tesztet végeztetünk (kombinált teszt) karácsony előtt. A tesztválasztáshoz ebben a cikkünkben adtunk segítséget.

Fontos információ, hogy a PCR és az antigén tesztek aktuális fertőzöttségi állapotot jeleznek, és leghamarabb 2 nappal a fertőzést követően mutathatnak pozitív eredményt. A hamis biztonságérzet elkerülésének érdekében emiatt azt javasoljuk, hogy ezen tesztek esetében páciensünk a tesztelés előtt 2 nappal már ne találkozzon potenciális fertőzővel. (Antitest teszt esetében 4-5 nap.) Ezen kívül ne feledje, a családi rendezvényeken hivatalosan csak maximum 10 fő vehet részt, és a biztonsági óvintézkedéseket javasolt a családi vacsorán is betartani.

Az ünnepek alatti PCR-tesztelések eredményeinek várható beérkezéséről ebben a cikkünkben adtunk tájékoztatást, itt pedig magánkórházunk nyitvatartásáról kap információt.

Biztonságos és nyugodt karácsonyt kívánunk!

Emineo Magánkórház