Korai tapasztalatok a Zimmer Biomet Persona térdprotézissel és a PSI sablon technikával az Emineo Magánkórházban

Bevezetés:

Az Emineo Magánkórházban 4 éve indult el a nagyízületi protetizálási program. Magyarországon elsőként és Kelet-Európában is az elsők között alkalmazzuk az egyedi sablon segítségével beültetett modern, új generációs térdprotézis-beültetéseket.

Anyag-módszer:

A vezető ortopéd centrumok világszerte azért fordultak az egyedi sablonok alkalmazása irányába, mert az alkalmazásuk mind a sebésznek, mind a betegnek nagyobb biztonságot jelent. Az sajnos kimondható: a térdprotézis-beültetések sikertelenségének fő oka a helytelenül, rossz szögben, illetve nem pontos rotációs szögben kialakított csontfészek, amelybe a fémanyag beültetésre kerül. Ezekben az esetekben a beteg a beültetést követően csak erős fájdalommal vagy mozgáskorlátozottsággal tud mobilizálni.

Minden endoprotézis-beültetés műtét a következő lépésekből áll:

  • ízületi feltárás
  • célzórendszerek segítségével a csontmetszési síkok megtervezése
  • csontfészek-kialakítás a csontvégek levágásával a célzórendszerek segítségével
  • protézis-felhelyezés, beragasztás
  • az ízület bezárása

Az egyedi sablon, amely a beteg megkopott, tengelydeformált ízületi felszínére kerül majd felhelyezésre, egy műtét előtt két hónappal elvégzett teljes alsó végtag-MRI vizsgálat segítsége alapján készül el, a sebész által előre meghatározott alsó végtagi tengely és rotációs szögek alapján a protézis típusához simított matematikai algoritmus lefuttatásával egy mérnökcsapat tervezi meg. Ezt a tervezetet a sebész átnézi, és amennyiben szükséges, módosítja. Az ezek alapján elkészült egyedi sablon sterilizálva kerül felhelyezésre a beteg ízületi felszínekre, és ezek segítségével történik a csontfészek kialakítása. Az egyedi sablon alkalmazásával a műtéti síkok tervezése már a műtét előtt megtörténik.

 Előnyök:

  • 15-20% -kal lerövidül a műtéti idő.
  • A sablon által meghatározott metszési sík megtervezése a teljes alsó végtag 3D tengelyének figyelembevételével történik.
  • Nem kell megnyitni a nagy csöves csontok velőűrjét, hogy a célzórendszereket fel lehessen helyezni.

Hátrányok:

  • A tervezés-sablonelkészülés folyamata 6-8 hét.
  • A betegre külön anyagi terhet ró.

Az Emineo Magánkórházban a 2018-2022 közötti időszakban 197 egyedi sablonos térdprotézisműtétet végeztünk el. Egy betegnél kellett korai szeptikus klinikum miatt ismételt feltárás, ízületi belhártyakiirtást és inzertcserét végeznünk. Egy betegünk korai szakban elszenvedett direkt trauma, ízületi ficam miatt szintén ilyen ellátásban részesült.

Következtetés:

Az elvégzett magas műtéti szám és az alacsony szövődményráta alapján az egyedi sablonnal beültetett térdprotézis műtét mind a betegnek, mind a sebésznek nagy biztonságot jelent. A tengelyek precíz kialakításával a protézis természetes kilazulási tendenciája kitolhatóvá válik.