koponyaultrahang

Koponyaultrahang-vizsgálat

A koponyaultrahang-vizsgálat a hasi és a csípőultrahang mellett a csecsemők komplex ultrahangos szűrésének egyik fontos része. A vizsgálat csecsemőkorban végezhető el, melynek során a gyermek agyát vizsgálhatjuk meg fájdalom, mellékhatások és kellemetlenségek nélkül.

Mit vizsgálunk a koponyaultrahang során?

Csecsemőkorban a csecsemő koponyáján a (fejtetőn található) kutacs a homlokcsont és a kétoldali falcsontok találkozásánál még nyitott, ezen keresztül nyílik csak lehetőség az agyállomány ultrahangos vizsgálatára. Amíg a kutacs szélesen nyitott, lehetséges a vizsgálat elvégzése, záródófélben levő kutacson keresztül azonban már csak korlátozottan értékelhető a vizsgálat. A kutacs záródása széles intervallumban záródhat, 6 hónapos kortól 14 hónapos korig.
Az ultrahangvizsgálat segítségével a születés során keletkezett, koponyán belüli vérzések, méhen belül elszenvedett fertőzések maradványai és egyéb eltérések, például agykamrai tágulatok vagy fejlődési rendellenességek, esetleg daganatok kimutathatók, nyomon követhetők, amíg a kutacson keresztül a vizsgálat elvégezhető.

A koponyaultrahang-vizsgálat rendkívül fontos a koraszülöttek esetében, mivel koraszülés esetén a születés körüli időszak gyakrabban jár szövődményekkel (oxigénhiány, vérzés), ezek a szövődmények már a korai szakaszban részben vagy teljesen felismerhetőek ultrahangvizsgálattal.

A koponyaultrahang-vizsgálat a gyermek féléves koráig végezhető el gond nélkül, ezt követően a kutacsok mésztartalma megnő (elcsontosodik), így innentől kezdve már csak korlátozottan, vagy nem lehetséges az agyat ultrahanggal vizsgálni.

Mit kell tudni a koponyaultrahang-vizsgálatról?

A koponyaultrahang-vizsgálat fájdalommentes, így kiválóan alkalmazható a csecsemőgyógyászatban, a diagnosztizálás folyamatában ma már szinte elengedhetetlen módszer. Gyors, hatékony és pontos, káros hatása még a fejlődő szervezetre sincs, ennek köszönhetően akár újszülött korban is elvégezhető.

A vizsgálat semmilyen előkészületet nem igényel. A vizsgálat alvó állapotban nagyobb diagnosztikus pontosságot nyújt, ezért a gyermeket óvatos elhelyezést követően lesötétített, csendes helyiségben vizsgáljuk.

Az Emineo Magánkórházban csecsemőkori koponyaultrahang-vizsgálatot Dr. Karádi Zoltán gyermekradiológus végez.