Kamaszkori sinus pilonidalis komplex kezelése

A sinus pilonidalis, a keresztcsont feletti bőrterületeken kialakuló tályog, egy bonyolult betegség. Leginkább a kamaszkorban jelentkezik, ezért mind a gyermeksebészet, mind az általános sebészet foglalkozik a kezelésével. Fontos kiemelni, hogy a betegség gondos kezeléséhez több szakterület együttes részvétele szükséges!

Magáról a sinus pilonidalisról itt olvashat részletesen>>>

Amennyiben kamasz gyermekénél felmerül ennek a betegségnek a jelenléte, javasoljuk, hogy először a gyermeksebészeti rendelést keressék fel. Itt történik meg a diagnózis felállítása, súlyossági csoportba sorolása, majd itt születhet a beteggel és szüleivel a közös döntés a kezelés módjáról.

Az esetek többségében szükséges a tartós szőrtelenítés, melynek legadekvátabb módja a lézeres szőrtelenítés. Erre bőrgyógyászati vizsgálat után lehetőség van az Emineo Magánkórházban.

Néhány hét után javasolt a gyermeksebészeti kontroll, ahol a konzervatív kezelés sikerének függvényében határozhatjuk meg a további kezelési lehetőségeket.

Az esetek többségében valamilyen műtéti megoldásra van szükség. A legkevésbé invazív megoldás a helyi érzéstelenítésben történő „pit picking”, amikor kis szövethengereket távolítunk el és azon keresztül tisztítjuk ki a sipolyt.

Az eggyel invazívabb megoldás az endoszkópos műtéti kezelés, mely már általános érzéstelenítést igényel.

Amennyiben nem megoldható minimálisan invazív műtét, akkor a „klasszikus” kimetszés javasolt.

Fontos, hogy bármilyen műtéti beavatkozás is történik, a hosszútávú helyi kezelés, lézeres szőrtelenítés a kulcsa a későbbi kiújulások megelőzésének. Magánkórházunkban a betegség teljes körű kezelése megvalósítható.