védettségi igazolvány

Jön a koronavírus elleni védettségi igazolvány

Koronavírus elleni védettségi igazolvány bevezetéséről döntött a kormány, mellyel várhatóan enyhíthetők a járványügyi korlátozások – az igazolással rendelkezők körében. A tervek szerint kevésbé szigorú szabályok vonatkoznak arra, aki védettségi igazolással rendelkezik.

Ki kaphat védettségi igazolványt?

A koronavírus elleni védettséget három módon lehet igazolni.

  1. Ha megkapta a koronavírus elleni második oltást is. Ebben az esetben érvényességi időt nem tartalmaz az igazolás.
  2. Ha igazoltan átesett a fertőzésen. A koronavírusból felgyógyultak igazolványának érvényességi idejének kezdete vagy a kórházból elbocsátás időpontja, vagy az első negatív PCR-teszt a pozitíva(ka)t követően, vagy az első pozitív PCR-tesztet követő 10. nap. Az okmány a kiállítástól számított 6 hónapig érvényes.
  3. Ha vérteszttel kimutatható, hogy ellenanyag termelődik a szervezetében, azaz korábban, akár tünetek nélkül átesett a koronavírus-fertőzésen. Ebben az esetben a védettségi igazolás 4 hónapig érvényes.

Igazolás vérteszttel

Ha Ön nem tartozik az első két csoportba, és szeretné tudni, jogosult-e a védettségi okmányra, ELISA teszt elvégzésével igazolhatja a védettséget (vagy arról kap megbízható, pontos információt, hogy szervezetében nincs ellenanyag, azaz még nem esett át a koronavírus-fertőzésen).

ELISA teszt

Jelenleg ez a legmegbízhatóbb tesztfajta, eredménye alapján kiállítható a védettségi igazolás. A teszttel kimutatható, hogy az adott személy vérében jelen van-e a szervezete által termelt SARS-CoV-2 vírus elleni antitest. Ha a teszt pozitív, az azt mutatja, hogy a vizsgált személy korábban átesett a fertőzésen. A negatív teszt azt jelzi, korábbi koronavírus-fertőzés nem történt.

A vizsgálathoz vérvétel szükséges, a levett vért akkreditált laboratóriumba szállítjuk, ahol elvégzik a vérminta elemzését. Az eredmény 24-48 órán (hétvégén hosszabb) belül érhető el, melyről a páciens e-mailben értesítést kap.

Tudjon meg többet az ELISA tesztről itt>>>