Mi az ínhüvely?

Az ínhüvely védőburok: az ín súrlódásmentes mozgatásához szükséges nyákszerű anyagot (ízületi nedvet) termelő, alagút alakú védőburok. Általánosságban elmondható, hogy az ínhüvely magas terhelésnek kitett mozgásszervi egység, vagyis könnyen túlterhelhető, melyre gyakran gyulladással reagál.

Az ínhüvelygyulladás okai

Leggyakrabban a már említett túlterhelés következtében alakul ki, ilyenkor jellemzően a monoton, gyakran ismételt mozdulatsorok váltják ki a reakciót. Olyan munkakörökben is jellemző, amikor a kezünkkel dolgozunk, de akár megerőltető házimunka következménye is lehet. Ebben az esetben az ínhüvely begyullad, a benne lévő folyadék állaga megváltozik, a kézfej, az ujjak mozgatása fájdalmassá válik, az ujjak merevek lehetnek.

A másik eset, amikor egy sérülés következtében alakul ki a gyulladás, ilyenkor gennyes ínhüvelygyulladással állunk szemben, amely esetében gyorsan alakul ki a fájdalom, láz is jellemző lehet. Általában jellegzetes, pattanó, ropogó hang is társul az ízület mozgatásához.

Az ínhüvelygyulladás nem pusztán a kézfejen jelentkezhet, az alkar feszítőizmainak túlterheltsége esetén kialakuló teniszkönyök, vagy a csukló befelé fordítását megakadályozó golfkönyök szintén az ínhüvelygyulladás egy-egy típusa.

A betegség előfordulása nem függ az életkortól, fiatal korban is jelentkezhet.

Teendők ínhüvelygyulladás esetén

Fontos, hogy a tünetek megjelenésekor azonnal kezdjük kímélni az érintett kézfejet, mellette a fáslizás is segítség lehet, illetve természetesen a szakorvos mielőbbi felkeresése is fontos. Az akut gyulladás vizsgálat és megfelelő kezelés nélkül könnyen átcsaphat krónikussá.

Az ínhüvelygyulladás diagnózisa

A diagnózis felállításához fizikális vizsgálat és általában röntgen szükséges. A lágyrészek állapotának feltérképezéséhez továbbá MR-vizsgálat áll az orvos rendelkezésére, hiszen az ízületi tok elváltozása, a felgyülemlett folyadék mennyisége szintén informatív ilyenkor.

A kezelőorvos rögzíti az érintett végtagot, ehhez leggyakrabban műanyag ortézist használ. Gyulladáscsökkentő kenőcs, fizikoterápia, és rögzítés mellett sem múló tünetek esetén a felgyűlt gyulladt szövetrészt műtéti úton is el tudják távolítani. A műtét ambuláns jellegű, egynapos sebészet keretein belül kezelhető.

Az ínhüvelygyulladás gyógyulása a végtag fokozatos visszaterhelése és az orvosi utasítások betartása mellett általában 2-6 hét közé tehető.

Megelőzés

Általános tanács sportolás esetén a bemelegítés, amely az ínhüvelygyulladást is segít megelőzni. Amennyiben munkánk monoton mozdulatsorokból áll, ízületünk kímélése érdekében igyekezzünk gyakran szünetet tartani.  A hosszabb számítógépes munkák során használjunk csuklótámaszt, hogy tehermentesítsük kézfejünket.

Nem szűnő kézfájdalom esetén forduljon az Emineo Magánkórház kézsebészeihez: ők nagy tapasztalattal rendelkeznek az ínhüvelygyulladás szakszerű kezelésében is.