Blog

Honnan veheti észre, hogy gerincferdülése van a gyereknek?

Emineo gerincferdülés

Fotó: Femina.hu

A gerincferdülés leggyakoribb vizuális jegyei lehetnek a  görbe hát, a púpos testtartás, a kacsajárás, az aszimmetrikusan tartott vállak, lapockák, vagy akár súlyos esetben a nem egyforma hosszúságúnak tűnő lábak is. Gerincferdülésre gyanakodunk akkor is, ha a gyerek háta gyakran fáj, zsibbad. Rosszul bírja a terhelést, akkor is nehéznek találja az iskolatáskát amikor erre nincsen különösebb oka. A gerincferdülést a kötelező iskolai orvosi vizsgálatokon is szűrik, de nem árt a szülőknek is odafigyelni a gyermek tartására. 

A gerincferdülés, nagyon egyszerűen otthon is megvizsgálható. Ha nekünk háttal állva, a gyermek előrehajol, gerincét kidomborítja,  szemmel látható, vagy akár ujjunkkal kitapintható a csigolyákon az esetleges gerincferdülés.

Mit tehetünk gerincferdülés esetén?
Enyhe mértékű gerincferdülés esetén, a leggyakoribb és legelterjedtebb kezelési módszer a gyógytorna. Középsúlyos gerincferdülés esetén a gyógytorna mellett, a fűző viselését is javasolni szoktuk. A gerincferdülés esetén, az izmok az egyik irányba zsugorodnak, a másik irányba nyúlnak, ezért egy speciális gyógytorna kezelés a Schroth-módszer javasolt. Ez egy három irányú mozgásforma, amelynek során nemcsak az oldalirányú ferdüléseket korrigálják, hanem a csigolyák egymás körüli csavarodását is. Ezek olyan egyszerű gyakorlatok, amelyek a későbbiekben a hétköznapok részévé is válhatnak.

A gerincferdülés megelőzésében és kezelésében elsődlegesen javasolt a rendszeres mozgás, sportolás. Leginkább preferált sport az úszás, de minden más sport szóba jöhet, amiben nincs szükség nehéz súlyok emelésére.

Mennyi idő kell a gyógyuláshoz?
Enyhébb gerinc ferdülés esetén néhány hónapos gyógytornával is komoly eredményeket lehet elérni. A gyógytorna időtartama azonban nagyban függ az egyéntől, és a kezeléstől is.  Súlyosabb gerinc ferdülés esetén, rendszeres gyógytorna mellett is akár egy-két évig kell a fűzőt viselni a gyermeknek.

Az Emineo Egészségügyi és Baleseti Központban szeretettel várjuk mind a gyermekeket, mind a felnőtteket. Komplex ortopédiai szűrővizsgálatunk segít feltérképezni a kezdődő gerincferdülést, vagy más mozgásszervi elváltozást. Ezeket ha időben felismerjük, a megfelelő gyógytornával, speciális talpbetéttel, vagy más kezeléssel megelőzhetőek a komolyabb és maradandó károsodások.

Kapcsolódó bejegyzések:

Gyógytorna az Emineo-ban

Komplex mozgásszervi szűrővizsgálat

 

Az eredeti cikket itt olvashatod el:  

Femina.hu