Gyors megoldás az aranyérbetegségekben

Aranyeresség: önmagában nem betegség, hanem állapot, amellyel együtt kell és tudunk élni. Betegségnek akkor tartjuk, mikor már panaszokat okoz, az életminőséget rontja.

Aranyér: a végbél, végbélnyílás környéki nyálkahártya visszeres duzzanata, kitüremkedése. Ennek leggyakoribb tünetei: duzzanat, fájdalom, gyulladás, viszketés, enyhe vérzést, irritáció, nyomó, kellemetlen érzést okozhat a végbélben és az végbélnyílás környékén. Heveny fázisban igen kellemetlen, de megfelelő ellátással gyorsan, hatékonyan és tünetmentesig kezelhető betegség, ezért érdemes azonnal sebész-proktológus szakemberhez és általános sebészeti szakrendeléshez fordulni. Fontos, hogy ezen panaszokat végbélrepedés, tályog, esetleg daganat is okozhatja! Szakember szükséges a pontos diagnózis megállapításához!

Az aranyeresség önmagában nem betegség, egy állapot, mellyel együtt kell és tudunk élni. Betegségnek akkor tartjuk, mikor panaszokat okoz, az életminőséget rontja. Általában hatékonyan lehet konzervatívan, gyógyszeresen kezelni, mely az esetek többségében gyorsan segít a tünetek enyhítésében, életminősége javításában és a betegség hatékony megoldásában. Panaszok esetén akár egyetlen látogatás sebészetünkön igen eredményesen segíthet panaszai leküzdésében. Súlyosabb esetekben többszöri kezeléssel vagy műtéti megoldással tudjuk megoldani problémáikat. Az Emineo Magánkórház szakemberei szívesen segítenek Önnek megérteni az aranyér műtét szükségességét és folyamatát.

Amennyiben Ön úgy érzi, hogy aranyér problémái vannak, forduljon az Emineo Magánkórház sebész specialistáihoz, akik fel tudják mérni egyéni helyzetét, és megfelelő kezelési tervet tudnak javasolni. Az Emineo Magánkórház magasan képzett orvosai és nővérei magas színvonalú, betegbarát ellátást nyújtanak, amelynek során pácienseink biztonsága mindig az első helyen áll.

Az aranyér ellátása során először megvizsgáljuk az aranyeret. Majd a páciensünk állapotának leginkább megfelelő kezelési módot választva segítünk a lehető leggyorsabban leküzdeni panaszait. Az aranyér súlyosságától és típusától függően döntjük el, hogy melyik eljárást alkalmazzuk – avat be a részletekbe specialistánk, dr. Papp Marcell sebész. Az aranyér sebészi ellátása során leggyakrabban a következő három módszer valamelyikét alkalmazzuk:

  • Gyűrűzés (Ligatúra): az aranyér alapjára egy speciális gumi kerül. Ez leszorítja az aranyér véráramlását, így sorvasztva a nyálkahártyát, összességében csökkentve az aranyér méretét. Többszöri kezeléssel, akár ki lehet váltani egy aranyér eltávolító műtétet. Kezelés után rögtön haza tud menni a páciens.
  • Aranyeres vérrög eltávolítás (Trombektómia): ez az az állapot mikor az aranyérben lévő visszeres fonatban vérrögképződés, trombózis alakul ki. Ebben az eljárásban az orvos kisműtét keretein belül megnyitja az aranyeret és eltávolítja a vérrögöt – ez a műtét a trombektómia. Ezen kezelés is járóbeteg ellátás keretein belül történik, beavatkozás után haza tud távozni.
  • Hemorrhoidectomia: ez az eljárás a klasszikus műtőben végzett, sebészeti úton történő aranyér eltávolítása. Ezt a beavatkozást csak igen indokolt esetben sebészeti vizsgálat, majd altatóorvosi megbeszélést követően tervezett időpontban kórházba való befekvés keretein belül egy napos sebészeti ellátásként végezzük.

A proktológiai, aranyér vizsgálat előtt az orvos megkérdezi Önt a tüneteiről, az általános egészségi állapotáról és az orvosi előzményeiről. Orvosunk a vizsgálatok alapján személyre szabottan dönt az Ön számára leghatékonyabb, leggyorsabb eredménnyel járó kezelési tervről, vagy beavatkozásról. Eltökéltek vagyunk, hogy ebben a kellemetlen szituációban is a legintimebb, legbarátságosabb miliőt teremtsük meg.

A vizsgálat előtt semmilyen hashajtás, speciális előkészület nem szükséges. Amennyiben szükségét érzik, akkor közvetlenül a kórházba érkezés előtt a WC-n nagydolgát végezze el.

A vizsgálatot, gyűrűzést, feltárást, kisebb műtéteket ambulánsan végezzük, ami azt jelenti, hogy ugyanazon a napon elhagyhatja az Emineo Magánkórházat. Az eljárás után azt javasoljuk, hogy néhány napig pihenjen és kerülje a nehéz tárgyak emelését, valamint a megerőltető fizikai aktivitást. Orvosunk fájdalomcsillapítókat vagy gyulladáscsökkentő gyógyszereket is felír, hogy segítsen enyhíteni a fájdalmat és a kellemetlenség érzetet.

Az aranyér műtét utáni időszakban fontos, hogy kövesse az orvosunk által adott utasításokat. Általában azt javasoljuk, hogy változtassa meg az étrendjét, hogy elősegítse a bélmozgást és csökkentse a székrekedést. Továbbá azt is javasolhatjuk, hogy egy ideig hagyja el az alkoholt és az erős fűszereket, amelyek irritálhatják az anus területét. Fokozott végbél környéki higiénia javasolt, mely székelés utáni bidé vagy hagyományos tusolást jelenti, egyéb esetekben a nedves papírtörlő használatát.

Az aranyér kezelése általában gyorsan sikeres, és az eredmények hosszú távúak, ha az orvosi utasításokat megfelelően követik. Az aranyér beavatkozásoknak és műtéteknek azonban, mint minden sebészeti beavatkozásnak vannak bizonyos kockázatai. Az esetek egy részében a műtét után fájdalmat, vérzést tapasztalhat páciensünk. Az esetek döntő részében azonban az aranyér műtét biztonságos és hatékony beavatkozás.

Szakorvosaink, munkatársaink:

Proktológia