Gyomorfekély: gyomor nyálkahártyájának problémája

Nem szabad félvállról venni a gyomorfekély tüneteit!

A lakosság mintegy 10 százaléka érintett gyomorfekélyben. Kialakulásának okai összetettek: okozhatja baktérium, túlzott alkoholfogyasztás, sérülések, gyógyszermellékhatások, valamint kialakulásának valószínűségét hordozhatjuk génjeinkben is.

Mit jelent a gyomorfekély?

Gyomorfekélyről akkor beszélünk, amikor a gyomorban lévő nyálkahártya folytonossága legalább 5 mm nagyságú területen megszakad. A gyomor nyálkahártyájának általános védelmi szerepe van, a gyomorsavtól szigeteli el a nyálkahártyasejteket. Amikor a gyomorsav mégis átjut a megsérült nyálkahártya felületén, fokozatos maró hatásával eljuttatja a nyálkahártyát a fekély kialakulásáig.

Így amikor az erősen savas pH-val bíró gyomornedv a nyombélben sem tud semlegesítődni – mert a védelmi funkciókért felelős gyomornyák, illetve a hasnyál nem képes ellátni gátló feladatait – akkor kezdődik a nyálkahártya savas felbomlása, azaz fekélyesedése.

Mit érzünk, ha gyomorfekéllyel van dolgunk?

  • Égő fájdalom jelentkezik gyomortájékon, elsősorban a gyomorszáj tájékán, de amennyiben a helyzet súlyosabb, akkor ez a fájdalom a hát felé is sugárzik.
  • A fájdalom jelentkezésének jellemzője, hogy étkezést követően megszűnik, üres gyomorban viszont fokozódik.
  • Bizonyos típusú élelmiszerek fokozzák a tüneteket: a zsíros fogások, az erősen fűszeres ételek, a fehérbor, az édességek felerősítik az érzékenységet, mert emésztésük jobban igénybe veszi a gyomrot.
  • Tünet lehet még a hányinger, az étkezéseket követő erős teltségérzés.
  • Súlyos esetben a fekély vérzést is okoz, ilyenkor arról van szó, hogy a fekély előretörése miatt megreped egy érfal. A vér aztán hányással vagy széklet formájában távozik, de ilyen súlyos esetben már a beteg igen rosszul van és általában sürgős orvosi ellátásban részesül.
  • Ritkán, de előfordul olyan eset is, amely során a tünetmentesség állapotából hirtelen jut el a páciens a súlyos helyzetig, azaz már eleve csak a vérzésre lesz figyelmes az érintett, ilyen esetben is késlekedés nélkül hívjunk mentőt, vagy igyekezzünk eljutni a legközelebbi intenzív felszereltségű orvosi centrumba.

A gyomorfekély okai

Leggyakrabban egy baktérium, a Helicobacter pylori fertőzése a kiváltó ok, ez a baktérium tud ugyanis a gyomor savas közegében is életképes maradni. A Helicobacter pylori baktérium egyébként nagyon gyakori: a felnőtt lakosság 50 százaléka hordozza szervezetében, akár tünetmentesen is.

Bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is számolni kell a gyomorfekély kialakulásával, általában a szteroid típusú gyógyszerek okolhatóak elsősorban, de a fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők is ludasak lehetnek.

A Zollinger-Ellison szindróma egy tumoros megbetegedés, amely a túlzott savképzés kapcsán szintén gyomorfekélyt okoz.

Sokan összefüggésbe hozzák a gyomorfekélyt a szervezetre ható stressz állapottal is, amely huzamosabb ideig fennáll.

Sokkal inkább az bizonyítható, hogy dohányosok, intenzív alkoholfogyasztók esetében a fekély gyakrabban alakul ki, de természetesen tudjuk, hogy a stresszel terhelt életmód számtalan, egészségünkre veszélyes fizikai megbetegedés kockázatát is magában hordozza, így sajnos hosszú távon a gyomorfekély kiváltója is lehet.

Diagnózis

Ahhoz, hogy pontos diagnózist állítson a kezelőorvos, szükség lehet gyomortükrözésre, illetve vizsgálni kell a Helicobacter pylori jelenlétét is. A gyomortükrözés során szövettani mintavétel is ajánlott. Sok esetben a kezelőorvos laborvizsgálatokat is elrendel.

Kezelések és gyógymódok

A fekélyt általában gyógyszerrel próbálják visszaszorítani, amihez erősen ajánlott a teljes életmódváltás, valamint az akut stádiumot követő több hetes kímélő életmód. A fekély helyzetétől, állapotától és a beteg életkorától függően műtéti eljárás is szóba jöhet a gyógyulás felé vezető úton.