Gyakori kérdések a COVID gyorstesztekről!

A napokban megjelent COVID gyorstesztekről szóló cikkek hatására sokan kerestek meg bennünket kétségeikkel, kérdéseikkel. Mivel ez úgy tűnik, hogy sokakat érdekel, szeretnénk az alábbiakban a leggyakrabban előforduló kérdésekre választ adni:

Biztosan kimutatja-e a fertőzést, ha tesztelést kérek?

Mindkét elterjedt tesztfajtának a PCR valamint az ún. szerológiai (antitest alapú) tesztnek vannak korlátai. A PCR, a fertőzést követő első 2 napban, míg az antitest alapú tesztek az első 4 napban nem teljesen biztos, hogy ki tudják mutatni a fertőzést, illetve a már folyamatban lévő betegséget. Ezért a szakemberek azt javasolják a tesztek minőségétől függetlenül, hogy a tesztelést néhány nap múlva ismételjék meg, így csökkentve az első napok kockázatát. Szóval egyik teszt sem tudja 100% biztosan kimutatni a folyamatban lévő fertőzést az első napokban.

Melyik a jobb, a vérminta alapú gyorsteszt vagy a PCR teszt?

Erre nincs egyértelmű válasz. Az alábbi táblázatban összefoglaltunk pár tulajdonságot – előnyt és hátrányt – a teljesség igénye nélkül, kérjük, mindenki a saját élethelyzetének, állapotának megítélése alapján döntse el, hogy melyik számára az ideálisabb:

Mi lehet az oka, ha a gyorstesztem pozitív volt, de a néhány napon belül elvégzett PCR tesztem negatív?

Ennek több oka is lehet:

  • Lehet, hogy valamelyik teszt eszköz hibás volt.
  • Lehet, hogy rosszul vették a mintát, vagy a kiértékelés folyamatában történt hiba.
  • Lehet, hogy az antitest alapú gyorsteszt IgG pozitivitása egy múltban lezajlott fertőzést jelzett. Mivel ezt a PCR nem tudja kimutatni, mind a két eredmény lehet helyes: korábban átesett a beteg a fertőzésen, de már túl van rajta.
  • Ez előfordulhat kombinált antitest pozitivitás (IgM+IgG poz.) esetén is, sőt, akár IgM pozitivitás esetén is, hiszen előfordulhat, hogy a vírus már nincs jelen a szervezetben, de még nem jelent meg, vagy kis mennyiségben van jelen a késői antitest (IgG).

Az Emineo által használt teszt is olyan megbízhatatlan, mint a SOTE által tesztelt két gyorsteszt?

Természetesen olvastuk a SOTE vizsgálatáról a sajtóban megjelent híreket. Sajnos mi is hallottunk róla, hogy a piacon lévő antitest alapú gyorstesztek egy része nem elég jó minőségű. Mi megbízunk a SOTE vizsgálatában, és fontosnak tarjuk, hogyha van a piacon rossz minőségű teszt, az derüljön ki a páciensek részére is. Jelenleg több tucat cég árulja hasonló minőségűnek ígért, de minden bizonnyal részben nem megfelelő minőségű tesztjét. Ezzel mi, mint egészségügyi intézmény sem birkóztunk meg könnyen. Tudni kell, hogy a pandémia kitörésekor mi elsősorban a saját dolgozóinknak szerettünk volna védelmet találni teszteléssel. Megvizsgáltuk a PCR és az antitest alapú megoldásokat is. A nagy létszámunk és a PCR teszt lassúsága miatt a gyorsteszt mellett döntöttünk. Ekkor már csak az volt a kérdés, hogy melyiket válasszuk. Mi olyan gyártót kerestünk, aki nem kezdő a piacon, évtizedek óta gyorsteszteket fejleszt, és gyárt. Továbbá erre hivatott szervezetek ellenőrizték, azaz esetünkben rendelkezik CE, MHRA, TÜV és OGYI engedéllyel is, és nem mellékesen tapasztalt magyar partnerrel van kapcsolatban.  Ezt meg is találtuk, és már több mint 5000 tesztet végeztünk el pácienseink számára. Az engedélyeket/igazolásokat honlapunkra feltettük. Szintén feltöltöttük az általunk használt gyorsteszt klinikai tesztjének a magyar nyelvű kivonatát, ahol szintén a PCR teszt eredményét vetették össze a gyorsteszt eredményével.

Mi alapján válasszak gyorstesztet?

Mi azt javasoljuk, hogy olyan szolgáltatót kell választani, aki névvel és engedélyekkel rendelkező tesztet használ. Ezt ellenőrizni kell a szolgáltatók honlapján, vagy telefonon.

Emineo Magánkórház