Hogyan kaphatok Védettségi igazolványt?

Napjainkban a járvány olyan megszorításokat kényszerít ránk, amiket korábban el sem tudtunk képzelni. Ezek alól jelenthet felmentést az új Védettségi Igazolvány.

Az igazolvány megszerzésének 3 módja van a jelenlegi szabályozás szerint, melyek részleteit itt olvashatja el. Ezek körül a jelenleg legtöbb ember számára járható út a harmadik lehetőség. Abban az esetben, ha Önnek már lehetséges, hogy volt COVID-fertőzése, de erről nincs hivatalos PCR-tesztje, akkor utólag ezt az itt leírt ELISA teszttel tudja hivatalosan igazolni. Amennyiben a lenti tesztet elvégezve Önnél kimutatható az ún. IgG antitest termelődése, és ezt mi hivatalosan jelentjük is a hatóságoknak, Ön kérvényezheti a Védettségi Igazolvány kiállítását elektronikus úton (a fővárosi és megyei kormányhivatal által rendszeresített elektronikus űrlapon), vagy személyesen is lehet igényelni bármely kormányablakban. Az így megkapott igazolvány 4 hónapig érvényes. Természetesen, ha Önnél ezt követően is kimutatható IgG antitest termelődése, egy újabb teszttel újra megkaphatja az igazolványt.

ELISA teszt: mit kell tudni róla?

Az ELISA teszt nagy érzékenységű laboratóriumi szerológiai vizsgálat, amely kimutatja, hogy az adott személy vérében jelen van-e a szervezete által termelt SARS-CoV-2 vírus elleni antitest. Erre a célra jelenleg ez a legmegbízhatóbb tesztfajta.

Mire jó az ELISA teszt?

A teszt célja a korábbi SARS-CoV-2 fertőzésre és/vagy az oltottságra utaló adaptív immunreakció azonosítása. A vizsgálat alkalmas az immunitás monitorizálására is mind a betegségen átesettek, mind az oltottak esetében. Javasolt elvégeztetni a betegség lezajlása után 21 nappal, majd havonta, illetve az oltás után 1 hét és 1 hónap közti időszakban a kezdeti immunválasz mérésére, majd 3, 6, 9 hónappal később és ezt követően évente, az ellenanyagtiter utánkövetése céljából.

Hogyan zajlik a mintavétel?

A kvantitatív eredményt adó vizsgálatot teljes vérből, vérszérumból vagy vérplazmából lehet elvégezni, melyhez vénás vérre van szükség. A páciens részéről semmilyen előkészületet nem igényel a vizsgálat, enni és inni is szabad a vérvétel előtt.

A mintavétel előtt kérjük, töltse ki ezt a beleegyező nyilatkozatot.

Szerológiai ELISA (Enzyme Linked Immuno-Sorbent Assay) vizsgálatainkkal vénás vérből történő vérvételt követően az alábbi tesztekkel tudunk az önök rendelkezésére állni:

ELLENANYAGSZINT-MÉRÉS – VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNYHOZ

A SARS-CoV-2 vírus tüskefehérjéje ellen termelt antitestek kimutatásán alapuló módszer.

A teszt eredménye:

 • negatív: nem esett át a betegségen vagy több mint fél éve esett át
 • pozitív: átesett a betegségen

A 60/2021. (II.12.) Kormányrendelet alapján a pozitív vizsgálati eredmény azt mutatja, hogy az igénylő szervezetében a koronavírus elleni ellenanyag jelen van, így jogosult a Védettségi igazolványra.

Mérési módszerünk alkalmas arra, hogy a különböző védőoltásokat követően pontosan megállapítsuk, hogy az adott védőoltás milyen fokú védettséget hoz létre. Ezzel nem csak a kórokozó által kiváltott immunválaszt tudjuk vizsgálni, hanem az oltásokat követő immunreakciót és annak hatékonyságát is.

Tehát ha a páciens megadja, hogy mely oltást kapta, akkor ezzel az információval jóval pontosabban tudjuk megadni az adott immunválasz szintjét.

A megadott módszerekkel mérhető az ellenanyagszint mennyisége a vérben, illetve több egymást követő mintavétel esetén az ellenanyagszint változása is nyomon követhető. Fontos kiemelni, hogy beoltottaknál is előfordulhat, hogy negatív mérés adódik az ellenanyagokra (nincs ellenanyag a vérben), ekkor érdemes megismételtetni a mérést. Ismételt negatív eredmény esetén ajánlott a szakorvos tanácsát kérni.

A BEOLTÁST KÖVETŐ VÉDETTSÉG KIALAKULÁSÁNAK VIZSGÁLATA ELLENANYAGSZINT-MÉRÉS – Pfizer-BioNTech

A Pfizer-BioNTech oltás esetén az úgy nevezett tüskefehérje elleni antitestek kimutatásával határozzuk meg az ellenanyag szintet.

A teszt eredménye:

 • negatív: nincsenek ellenanyagok
 • pozitív: alacsony, közepes, magas, nagyon magas szinteket tudunk megállapítani

A Moderna oltás esetén az úgy nevezett tüskefehérje elleni antitestek kimutatásával határozzuk meg az ellenanyag szintet.

A teszt eredménye:

 • negatív: nincsenek ellenanyagok
 • pozitív: alacsony, közepes, magas, nagyon magas szinteket tudunk megállapítani

ELLENANYAGSZINT-MÉRÉS – Astra Zeneca

Az AstraZeneca oltás esetén a COVID-19 Spike1&2 IgG ELISA assay vizsgálatunk képes a tüskefehérje elleni antitestek (IgG) fél-kvantitatív kimutatására szérumból vagy plazmából.

A teszt eredménye:

 • negatív: nincsenek ellenanyagok
 • pozitív: alacsony, közepes, magas, nagyon magas szinteket tudunk megállapítani

ELLENANYAGSZINT-MÉRÉS – Sputnik

A Sputnik oltás esetén az úgy nevezett tüskefehérje elleni antitestek kimutatásával határozzuk meg az ellenanyag szintet.

A teszt eredménye:

 • negatív: nincsenek ellenanyagok
 • pozitív: alacsony, közepes, magas, nagyon magas szinteket tudunk megállapítani

ELLENANYAGSZINT-MÉRÉS – Sinopharm

A Sinopharm oltás esetén a vakcina által kiváltott anti-spike és anti- nukleokapszid antitestek (IgG) jelenlétének kimutatásával, ellenőrizzük az oltás hatékonyságának.

A teszt eredménye:

 • negatív: nincsenek ellenanyagok
 • kétes: néhány hét múlva új mintavétel javasolt és újra el kell végezni a vizsgálatot
 • pozitív: alacsony, közepes, magas, nagyon magas szinteket tudunk megállapítani

Fontos információk:

 • Az antitest kimutatása az immunizáltság vizsgálatára szolgál, akut fertőzés detektálására önmagában nem alkalmas! A fertőzőképesség megítélése specifikus PCR–vizsgálat nélkül nem lehetséges.
 • Immunszupprimált páciens esetén az antitestválasz nem minden esetben mutatható ki.
 • Az ellenanyagszint a fertőzés lezajlása után idővel a kimutathatósági szint alá csökkenhet, ami nem feltétlenül jelenti a védettség eltűnését is.

Negatív eredmény (SARS-CoV-2–ellenes specifikus immunválasz nem detektálható) értelmezése esetén figyelembe kell venni az alábbiakat:

 • A szeronegativitás fogékonyságot jelenthet az új koronavírussal szemben.
 • A negatív szerológiai eredmény nem zárja ki a korábbi fertőzés lehetőségét, mert egyénenként különböző lehet az antitestek megjelenése.
 • A negatív szerológiai eredmény nem zárja ki a friss fertőzés lehetőségét, hiszen az antitestek csak 7-15 nap elteltével lesznek kimutathatók.

Pozitív eredmény (SARS-CoV-2 ellenes IgG immunválasz detektálható) értelmezése esetén figyelembe kell venni az alábbiakat:

 • A szeropozitivitás lehet korábbi fertőzés vagy vakcináció eredménye is.
 • Természetes immunitás (megbetegedés) esetén az infekció a mintavételt megelőzően valószínűleg több, mint 2 héttel történhetett. A fertőzés után a vírus még hetekig ürülhet a légutakon keresztül, így szeropozitivitás esetén a fertőzőképesség kizárásához PCR vizsgálat szükséges!
 • Szeropozitivitás esetén fennállhat akut fertőzés is, ezért ilyen esetben szükséges légúti mintából PCR–vizsgálatot végezni. Az IgG–pozitivitás és a PCR negativitása csak együttesen igazolja a korábban lezajlott fertőzést.
 • Tüskefehérje-alapú vagy teljes vírust tartalmazó oltóanyagok esetén a szeropozitivitás jelezheti a védőoltás következtében kialakuló mesterséges immunitást.

Mikor és hogyan kapja meg az eredményt?

Az ELISA teszt értékelése mikrobiológiai laboratóriumban történik, az eredmény 24-48 órán belül érkezik meg a páciens által megadott e-mail címre, titkosítva.

Kinek javasolt az ELISA teszt?

 • Ha meg szeretné kapni a Védettségi Igazolványt és korábban voltak tünetei, de nem történt PCR-teszt, és szeretné tudni, korábbi tüneteit Covid-fertőzés okozta-e
 • Ha igazolni szeretné, hogy átesett a fertőzésen. Pl. utazáshoz, koronavírus-útlevélhez
 • Ha tudni szeretné, hogy lezajlott-e Önnél a vírusfertőzés (tünetek nélkül)
 • Ha igazoltan átesett a fertőzésen, és kíváncsi, termel-e elég ellenanyagot a szervezete
 • Ha idősebb rokonainkat látogatná meg vagy kórházi kezelésre szorul, esetleg a munkába térne vissza, és fontos tudnia, átesett-e már a fertőzésen

Az ELISA teszt ára 11.000 Ft.